Terugblik op een bijzonder festival 2021

Het Erfgoedfestival 2021 is afgelopen en we kijken met plezier terug op een bijzondere maand, vol geschiedenis, erfgoed en kunst. Tien artiesten bezochten afgelopen zomer tien erfgoedlocaties in Gelderland en lieten zich hier inspireren tot het maken van nieuwe kunstwerken. De eindresultaten varieerden van dans tot spoken word, van zang tot muzikale composities. De artiesten presenteerden hun nieuwe werken op 3 oktober 2021 in De Vereeniging in Nijmegen. Dit was pas het begin van het Erfgoedfestival: de artiesten traden namelijk gedurende de maand oktober op door heel Gelderland om hun werk naar het publiek te brengen.  

Een greep uit de eindresultaten
Het Erfgoedfestival liet de artiesten volledig vrij om te maken wat ze wilden, zolang het maar iets te maken had met de locatie waar zij op bezoek gingen en het thema van de Maand van de Geschiedenis: ‘Aan het werk’. Dit resulteerde in een divers repertoire van bijzondere eindproducten. Zo schreef Katinka Polderman samen met onderzoeker Sophie Reinders het doeboek: Zwerfgoed, naar aanleiding van hun onderzoek aan de boekencollectie van de Radboud Universiteit. Dit grappige en historisch verantwoorde doeboek voor volwassenen zit vol puzzels en recepten, geïnspireerd op historische boeken en prenten. In Kasteel Huis Bergh, voelde Rico zich kasteelheer en ridder ineen. Hier schreef hij een nieuw nummer over het leven van de kasteelbewoners. Drie ArtEZ-studenten van de internationale master Fashion Design, Practice Held in Common lieten zich inspireren door de historische kledingcollectie van Museum Smedekinck. Van oude materialen en technieken maakten zij nieuwe modieuze kunstwerken. In sommige gevallen traden de artiesten ook buiten hun comfortzones. Zo schreef cabaretier Merijn Scholten een essay over de verdrietige geschiedenis van het Apeldoornsche Bosch, een Joodse psychiatrische inrichting die werd ontruimd tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Activiteiten door Gelderland
Gedurende de maand oktober gaven verschillende artiesten een extra optreden. Zo begeleidde danseres Inbal Abir een unieke dansworkshop voor kinderen en jongeren in het Anton Pieck Museum. Remy van Kesteren gaf een spetterend harpconcert in de kerk naast Museum Tweestromenland. Dit concert was volledig uitverkocht. En op 31 oktober liet een afvaardiging van Jong Metropole het nieuwe muziekstuk horen, naar aanleiding van hun bezoek aan de David Evekink woning in Zutphen, als afsluiting van het Erfgoedfestival. Ook dit concert was volledig uitverkocht. Toch was het Erfgoedfestival nog niet helemaal afgelopen. Er volgde nog een feestelijk extra voorstelling: Ellen ten Damme trad op tijdens een benefietconcert voor het Bottermuseum. Zij zong hier onder meer haar nieuwe lied, ‘De H van Harderwijk’, een ode aan de geschiedenis van de oude vissersstad.

Video’s en muziek op de website
Op de pagina’s van Eastwave en Vera Bon kun je bovendien hun nieuwe videoclips bewonderen. Eastwave schreef voor het Erfgoedfestival het nieuwe nummer ‘Wees’, na het bezoek bij het Van ‘t Lindenhoutmuseum. De hiphopzangers uit de Achterhoek verwerkten in dit nummer de verhalen van de weeskinderen uit Kinderdorp Neerbosch. De videoclip van Vera Bon is een mix van zang en spoken word. Ze schreef een nieuw nummer over thuiswerken, het dagelijks leven en de provincie, met het Huis der Provincie als bron van inspiratie.

In het video-overzicht vind je alle video’s van het Erfgoedfestival, van de optredens tijdens de opening van het Erfgoedfestival 2021 en de daarbij horende interviews, waarin de artiesten extra toelichting geven bij hun nieuwe kunstwerken. Bekijk ook de video’s die we maakten van de artiesten op de residentielocaties zelf.

Bekijk het archief van 2021 voor de volledige verzameling video’s van deze editie van het Erfgoedfestival. Geniet nog even na met de aftermovie!