Persbericht: Romeinen, de IJkbasis en historische grenspalen

Persinfo

Arnhem, 31 mei 2018

Ontdek verschillende grensverhalen

Romeinen, de IJkbasis en historische grenspalen

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Bezoek van 23 mei t/m 22 juli in museum Het Pakhuis de tentoonstelling ‘Oog in Oog met de Romeinen’, Molenaarsplein 24 in Ermelo.

Oog in Oog met de Romeinen

Rond 170 na Chr. heeft een Romeins legioen van ongeveer 5000 soldaten een bezoek gebracht aan de Ermelosche Heide. Ze bouwden hier een marskamp en verbleven er enkele nachten. Wat de Romeinen zo ver boven de grens van het Romeinse Rijk deden is een mysterie. Maak in museum Het Pakhuis kennis met dit unieke verhaal en de geschiedenis van de Romeinse Limes. Met een VR-experience kun je zelfs een kijkje nemen op het marskamp!

Historische grenspalen

In het Nationale Park de Hoge Veluwe maak je middels een wandeltocht kennis met een hele andere grens. De historische grenspalenroute voert langs grenspalen uit 1757 die de scheiding aangeven tussen de gemeenten Arnhem en Ede. De tocht voert langs sporen van menselijke bewoning uit eind 19e eeuw en langs een dijklichaam van een voormalig spoorlijntje uit WO II.

De IJkbasis

Op de Zilvensche heide valkbij Loenen vind je de overblijfselen van een driehoeksnet, de IJkbasis. Deze werd gebouwd in de jaren 1955-1957 en werd gebruikt voor landmeetkunde. Met de komst van GPS zijn dergelijk systemen sinds 2007 overbodig geworden. Op dinsdag 12 juni om 19.30 uur vertelt Peter Donker, vrijwilliger van het Kadastermuseum, meer over deze bijzondere landmeetkundige basis. 1e Wormenseweg 460, Apeldoorn.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Fotobijschrift 1: Ontdek het Romeinse marskamp in museum Het Pakhuis Ermelo
Fotobijschrift 2: Nationaal Park de Hoge Veluwe

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: