Persbericht: Venlo op de kaart

Persinfo

Arnhem, 13 juni 2018

Cartografie tentoonstelling door Bezoekerscentrum Stichting Ons Fort

Venlo op de kaart

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 50 activiteiten verspreid over Noord-, Midden en Zuid-Limburg. Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.

Cartografie tentoonstelling in Venlo

Venlo is door de eeuwen heen Spaans, Frans, Belgisch en Duits geweest. De cartografie tentoonstelling ‘Venlo op de kaart’ brengt deze verschuivende grenzen in beeld met historische landkaarten van de omgeving van Venlo. De tentoonstelling is t/m 30 september gratis te bezoeken in het Bezoekerscentrum Stichting Ons Fort. Voor meer informatie en openingstijden kunt u kijken op onsfort.nl.

Dialect aan beide zijden van de grens

Heemkundevereniging Maas- en Swalmdal organiseert op 27 juni een avond in het teken van het dialect aan de grens. Met aandacht voor het gebruik van het dialect en de ontwikkeling ervan. De avond wordt ingevuld door Pierre Bakkes, neerlandicus en voormalig streektaalfunctionaris van de provincie Limburg, en Georg Cornelissen, hoofd van de afdeling Sprachforschung van het Institut füre Rheinische Landeskunde und Regionalgeschichte.

Grenswandeling tussen Arcen en Walbeck

Wandel mee onder begeleiding van Wilfred Sieben langs de grens tussen Arcen en Walbeck, getrokken in 1815. Onderweg zal Gerd Halmanns het onderwerp grens vanuit historisch perspectief belichten. De wandeling start op 23 juni om 14.00 uur bij Am Schloss Walbeck 31 in Geldern.

Erfgoedfestival Over Grenzen

Limburg is een echte grensprovincie die grenzen deelt met Duitsland, België en twee provincies. De rivieren waren eeuwenlang barrières tussen Noord en Zuid. Maar er zijn ook taalgrenzen en religieuze grenzen. Vroeger vormden Noord- en Midden Limburg samen met een stukje Duitsland het Overkwartier. Het was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Daardoor zijn Gelderse grenzen ook van invloed geweest op de geschiedenis van Limburg.

 

Fotobijschrift 1: Oude kaart van Venlo

Download hier de afbeelding

Deel deze pagina op social media: