Persbericht: SKAUHYTT, Dwarsliggers en historisch Bergh

Persinfo

Arnhem, 31 mei 2018

Ontdek verschillende grensverhalen

SKAUHYTT, Dwarsliggers en historisch Bergh

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Tijdens de festivalperiode laten negen kunstenaars zich inspireren door het festivalthema ‘grenzen’. Bezoek het Kunstgemaal om te zien wat het met de kunstenaars doet om zich tijdelijk over te geven aan de natuur.

Residentie SKAUHYTT

In 2016 trok kunstenaar Ole Nieling voor een half jaar de Noorse wildernis in. Op de grens van de onbedwongen wildernis en de moderne wereld liet hij zich inspireren en bouwde hij van natuurlijke materialen de ‘SKAUHYTT’. In 2017 werd het huisje naar Nederland vervoert. Tijdens het erfgoedfestival stappen negen kunstenaars over hun grens en verlaten zij hun veilige, vertrouwde atelier. Aan de hand van het thema grenzen maken zij in de SKAUHYTT van Ole Nieling een nieuw kunstwerk. Bezoek de kunstenaars en hun werken van woensdag t/m zondag bij het Kunstgemaal, Veerweg 1 in Bronkhorst.

Dwarsliggers

Ook toneelvereniging T.O.E.P gaat in de openlucht aan de slag. Op 7, 8, 9 en 10 juni spelen zij de openluchtvoorstelling ‘Dwarsliggers’ op de resten van de Borkense Baan. Deze spoorlijn was van 1878 tot 1979 belangrijk voor het kolen- en houtvervoer tussen het Ruhrgebied en Nederland. Het stuk vertelt het verhaal van Bark, de seinwachter en zijn gezin, wiens leven vervlochten is met ‘de Baan’. Start: 20.30 uur, Kruising Kuipersweg-Blankersweg in Kotten.

Van Historisch Bergh naar Netterden

Op 13 juni organiseert Stichting Kasteelstad een fietstocht langs 16e-eeuwse grensstenen tussen het graafschap Bergh en het hertogdom Kleef. De route voert door het natuurgebied De Hetter naar Anholt. Onderweg is ook de expositie ‘Vier kerken, één verhaal’ in de Walburgiskerk te bezoeken. De tocht start en eindigt in ’s-Heerenberg, parkeerplaats Emmerichseweg. Starten kan tussen 10.00 en 12.00 uur.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

 

Fotobijschrift 1: De SKAUHYTT van Ole Nieling

Download hier de afbeelding

Deel deze pagina op social media: