Persbericht: Serie pop-up tentoonstellingen op onverwachte plekken in Gelderland

Fotobijschrift 1: Familie Chao 1963, Willemsplein Arnhem, vader Chen Chao (1913- 1985) kwam eind jaren dertig naar Nederland en opende eind jaren vijftig Restaurant Azië in Arnhem.

Download hier bovenstaande afbeelding

 

Persinfo

Arnhem, 29 maart 2018

Serie pop-up tentoonstellingen op onverwachte plekken in Gelderland

Gelderlanders over Grenzen

De vijfde editie van het erfgoedfestival gaat ‘Over Grenzen’ en loopt van 23 mei t/m 22 juli 2018. Het festival belicht de vele facetten van grenzen in een publieksgericht programma. Eén van de activiteiten is het project ‘Gelderlanders over Grenzen’. De Gelderse grensoverschrijders uit allerlei tijden krijgen in dit project een gezicht. Met tekst en beeld worden de mensen die in de loop van de eeuwen de grens van Gelderland overstaken verbonden. De verhalen en de foto’s zijn vanaf 23 mei gratis te bekijken op diverse pop-up tentoonstellingen door de provincie zoals in het Huis der Provincie, op de stations in Apeldoorn, Arnhem en Ede-Wageningen en het Marechausseemuseum in Buren. Alvast wat verhalen bekijken? Bekijk hier de online tentoonstelling van Gelderlanders over Grenzen.

Verbindend project

Zo lang er grenzen zijn, worden ze door mensen overschreden. Immigranten en emigranten kwamen en gingen, ook in het gebied dat nu Gelderland is. Hun redenen waren legio: op zoek naar werk, in de hoop op een beter leven, om te schuilen voor gevaar, vanwege de liefde of uit zucht naar avontuur. ‘Gelderlanders over Grenzen’ verbindt met beeld en tekst de mensen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een familie uit Groningen die zich vanwege werk vestigde in Nijmegen, een gastarbeider die in de jaren vijftig naar Gelderland kwam of een vluchteling uit Syrië. Met het project laten we zowel de variatie als het universele karakter van grensoverschrijding zien.

Oproep aan bewoners van Gelderland met een grensverhaal

Heeft u zelf een persoonlijk verhaal? Of kent u iemand met een bijzonder verhaal van het komen naar of het gaan uit Gelderland? Lever dan vóór 21 april een anekdotische tekst van maximaal 150 woorden aan met passend beeldmateriaal. Insturen kan door middel van het aanmeldformulier. Het gaat om persoonlijke verhalen met een beknopte beschrijving over de vestiging of het vertrek uit Gelderland en wat daarvoor kenmerkend was. Het verhaal mag ook van (voor)ouders zijn. Het beeld bestaat uit een portret of een afbeelding waarop de persoon in kwestie goed zichtbaar is (bijvoorbeeld een foto uit een fotoalbum). De afbeelding is in hoge resolutie en rechtenvrij en mag gebruikt worden op de website en voor een tentoonstelling.

Letterlijk Grenzen Over

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Het festival gaat letterlijk grenzen over. Er zijn zowel in Duitsland (Noordrijn-Westfalen) als in Brabant en Limburg al initiatieven om grensverhalen te vertellen. Kijk op erfgoedfestival.nl voor programma, nieuws en achtergronden.

Fotobijschrift 2: Eén van de eerste landverhuizers van Weesinrichting Neerbosch in Nijmegen: Bart Scholten (1861 – 1939)

Download hier bovenstaande afbeelding

Deel deze pagina op social media: