Persbericht: Pedaalridder Gelre zoekt de grenzen op in de Achterhoek

Persinfo

Arnhem, 15 juni 2018

“Pedaalridder Gelre zoekt de grenzen op in de Achterhoek”

Fietsen en bloggen over 900 km grenzen

Fietsblogger Marc Beek (54) is in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen zijn 900 kilometerlange avontuur gestart. Hij fietst over de grenzen van het oude hertogdom Gelre in Gelderland, Noord-Brabant, Noord- en Midden-Limburg en een stukje Duitsland. Hij noemt zichzelf ‘de Pedaalridder van Gelre’. Marc is de route gestart in het Rivierengebied en toen doorgefietst richting de Veluwe. Elke dag schrijft hij een blog over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden die hij onderweg tegenkomt. Zondag fietst hij de Achterhoek binnen. Dit was circa 600 jaar geleden een van de vier kwartieren van het voormalige hertogdom Gelre.

Fietsen door het coulisselandschap

Op de openingsdag van het festival op 23 mei is Marc in Nijmegen gestart met zijn fietstour. Hij verkent nu de grens van Gelderland met Overijssel en is aan het afzakken via Veessen en Deventer richting de Achterhoek. Zo ziet Marc Beek de Achterhoek: “Bij het oversteken van de IJssel zal ik de Veluwe verlaten en in het derde kwartier, de Achterhoek en een heel ander land terechtkomen. Het is anders mooi door het coulissenlandschap, dat bij het verschuiven van perspectief steeds een ander vergezicht toont. Boerderijen zijn hier gewoon schuren met een huis erbij. Ze doen hier normaal. Behalve de grote landhuizen dan, de oude landadel wist wel waar het buiten fijn wonen was”. Op 17 juni vervolgt hij zijn route in de Achterhoek en fietst dan door via Laren naar Gelselaar, Eibergen, Winterswijk, Aalten, Dinxperlo en ’s-Heerenberg. Daarna fiets hij door naar de volgende (voormalige) Gelderse streek: Noord- en Midden-Limburg.

Elke dag een leuk verhaal

Marc is een ervaren vakantiefietser en dol op het Gelderse landschap: “Toen ik in Gelderland gelegerd was als dienstplichtig militair konden de marsen door de bossen en bivakken op de heide mij niet lang genoeg duren”. Wat hij onderweg tegenkomt en meemaakt legt hij dagelijks vast in een blog. Lees het op erfgoedfestival.nl/blogs. Marc is zijn reis begonnen. Wie volgt? Bekijk de trajecten op route.nl/erfgoed-festival.

 

Fotobijschrift 1: De uitrusting van de Pedaalridder. Fotografie: Marc Beek
Fotobijschrift 2: Fietsen door coulissenland. Fotografie: Marc Beek
Fotobijschrift 3: Bed&Breakfast in Laren. Fotografie: Marc Beek

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: