Persbericht: Over Grenzen aan de Maas

Persinfo

Arnhem, 28 juni 2018

Over Grenzen aan de Maas

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in Appeltern en Alphen aan de Maas en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Stoomweekend

Ter ere van het honderdjarig bestaan van Stoomgemaal De Tuut in Appeltern vindt op 7 en 8 juli het stoomweekend plaats. In het museum is een tentoonstelling te zien over de historie van het gemaal. Bezoekers beleven hoe het gemaal in de periode 1918 tot 1967 gerund werd. Ook zijn er rondvaarten in de Nieuwe Wetering rond De Tuut. De rol van dit erfgoed in de waterhuishouding van het Land van Maas en Waal wordt toegelicht. Op 7 juli om 11.00 uur wordt bij De Tuut ook het nieuwe boekje ‘Gemalen in Maas en Waal’ gepresenteerd. Op 8 juli organiseert De Tuut tussen 11.00 en 16.00 uur een stoomfeest met een groot aantal attracties. Kijk voor meer informatie over dit feestelijke weekend op de-tuut.nl.

Expositie bij theetuin Onder de Groene Hemel

Bij theetuin Onder de Groene Hemel in Alphen aan de Maas is een kleine expositie ingericht met werk van kunstenaar Meau Verweij. Verweij liet zich inspireren door vele grenzen, maar met name door dijken. De expositie bestaat uit ruimtelijk werk, foto’s en gedichten. De theetuin is een rustpunt op de Fietsen over Grenzen-route van het festival. Stap dit weekend dus op de fiets tussen Appeltern en Heerewaarden en breng onderweg een bezoekje aan de theetuin. Locatie: Doorbraakdijk 11, Alphen aan de Maas.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

 

Fotobijschrift 1: Stoomgemaal De Tuut (Bron: Wikimedia Commons, CC0 1.0 Universele Public Domain)

Download hier de afbeelding

Deel deze pagina op social media: