Persbericht : Op zoek naar Grenzen in Stein en Sittard

Persinfo

Arnhem, 28 juni 2018

Op zoek naar Grenzen in Stein en Sittard

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in Zuid-Limburg en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

En Garde! Wandeling en Orgelconcert langs 700 jaar slagvelden in Sittard

In de binnenstad van Sittard kun je op 6 juli om 19.00 uur wandelen langs de rafelranden van het Europese verleden. In twee uur tijd loop je langs 700 jaar geschiedenis. Aansluitend kan je nog luisteren naar een orgelconcert met orgelwerken uit de 17e eeuw. De wandeling begint bij Jardin d’Isabelle vlakbij de Markt, Kerkepad 1 in Sittard.

Tentoonstelling ‘Historisch jaar 1568 Stein-Obbicht’

In het kader van het herdenkingsjaar is er van 25 maart tot 15 oktober 2018 een tentoonstelling te bewonderen in ‘de Hoppenkamp’ bij het Museum voor Grafcultuur in Stein. Twee edelen uit Stein, de gebroeders Diederik en Gijsbert van Bronckhorst-Batenburg, werden op 1 juni 1568 in Brussel onthoofd vanwege hun rol bij de opstand tegen de Spaanse overheersing. Maandag, woensdag, vrijdag en zondag is het museum geopend van 13.00 tot 16.00 uur. Een kaartje kost € 4,50. Kinderen tot 12 jaar hebben gratis toegang. Meer info op stichtingerfgoedstein.nl.

Historische fietstocht Maasvallei

Met deze fietsroute ontdek je de geschiedenis van RivierPark Maasvallei. De fietstocht start bij brouwerij de Fontein in Stein (nabij fietsknooppunt 41) en is in totaal 39,5 km lang. De fietstocht is gemakkelijk te volgen via het Nederlandse en Belgische fietsknooppunten netwerk. Onderweg steek je drie keer de Maas over via veerpontjes en een brug. De fietsroute kost € 2,- en is verkrijgbaar bij alle VVV Zuid-Limburg winkels of via steinstilgenieten.nl.

Erfgoedfestival Over Grenzen

Limburg is een echte grensprovincie die grenzen deelt met Duitsland, België en twee provincies. De rivieren waren eeuwenlang barrières tussen Noord en Zuid. Maar er zijn ook taalgrenzen en religieuze grenzen. Vroeger vormden Noord- en Midden Limburg samen met een stukje Duitsland het Overkwartier. Het was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Daardoor zijn Gelderse grenzen ook van invloed geweest op de geschiedenis van Limburg.

 

Fotobijschrift 1: Historische kaart van Sittard 1538 (Foto: Euregionaal Historisch Centrum)
Fotobijschrift 2: Onthoofding van de Batenburgers, 1568, anoniem, 1618 – 1624 (Bron: Rijksmuseum)

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: