Persbericht: Ontdek de verborgen (stads)grenzen van Nijmegen

Persinfo

Arnhem, 13 juni 2018

Rondleidingen langs resten van het Nijmeegse verleden

Ontdek de verborgen (stads)grenzen van Nijmegen

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in de regio Nijmegen en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Ontdek de verborgen (stads)grenzen van Nijmegen

In Nijmegen zijn nog steeds allerlei resten te vinden die ons herinneren aan het bijzondere historische verleden van de stad. Op 23 juni neemt Michiel van Zoest je al wandelend mee langs de verborgen (stads)grenzen van Nijmegen. De rondleiding voert langs overblijfselen die te maken hebben met de verdediging van de stad. Denk daarbij aan de Valkhofburcht, de stadswallen, torens en natuurlijk verschillende stadspoorten. Er worden op 23 juni twee rondleidingen gegeven, om 11.00 uur en om 14.00 uur. In verband met beperkt aantal deelnemers, graag van tevoren reserveren via info@michielvanzoest.nl. Start vanaf de zonnewijzer op het Kelfkensbos voor Museum het Valkhof.

Nijmegen en de Schoenindustrie

In de jaren na 1930 kende Nijmegen en omgeving een bloeiende schoenindustrie. Deze schoenindustrie heeft haar wortels in Kleve. Stieneo heeft hierover een tentoonstelling in elkaar gezet die de gehele festivalperiode te bewonderen is in het Huis van de Nijmeegse Geschiedenis. Van productieproces tot aan tastbare herinneringen aan deze industrie. De tentoonstelling is nog te bezoeken in de maanden juni en juli. Di t/m za van 11.00 t/m 17.00 uur, zondag van 12.00 t/m 17.00 uur.

Fietstocht naar Leerlooierij Museum Ravenstein

Ter aanvulling op de tentoonstelling over de Nijmeegse schoenindustrie organiseert Stieneo in samenwerking met het Gilde Nijmegen op 28 juni een fietstocht naar Ravenstein. Onderweg vertellen de gidsen u meer over de industrie. Daarnaast wordt er een bezoek gebracht aan het Leerlooierij Museum in Ravenstein. Start op 28 juni om 10.00 uur vanaf Kelfkensbos.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

 

Fotobijschrift 1: Oude kaart van de stad Nijmegen uit 1652

Ontdek de verborgen stadsgrenzen van Nijmegen

Deel deze pagina op social media: