Persbericht: Ontdek de grensverhalen in Midden-Limburg

Persinfo

Arnhem, 20 juni 2018

Ontdek de grensverhalen in Midden-Limburg

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 50 activiteiten verspreid over Noord-, Midden en Zuid-Limburg. Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.

Spanning aan de grens

Hoewel Nederland zich tijdens de Eerste Wereldoorlog neutraal opstelde, zijn de gevolgen ervan voor ons land en daarmee ook voor Weert en Stramproy duidelijk zichtbaar. Gemeentearchief Weert maakte een tentoonstelling bestaande uit negen panelen en meerdere vitrines. Samen vormen zij een overzicht van de gebeurtenissen in Weert en Stramproy voor, tijdens en na de Eerste Wereldoorlog. De tentoonstelling ‘Spanning aan de grens’ is nog t/m 21 september gratis te bezoeken in het Gemeentearchief Weert, Wilhelminasingel 250.

Fiets- en wandelroutes Grenzgeschichte(n)

Het project Grenzgeschichte(n) heeft betrekking tot de geschiedenis (Geschichte) en verhalen (Geschichten) uit de laatste periode van de Tweede Wereldoorlog. De gemeentes Niederkrüchten, Roerdalen en Roermond willen gezamenlijk vertellen over de gebeurtenissen uit deze periode in de grensstreek. Het project bestaat uit drie fietsroutes (Front en evacuatie, Gevechten aan de Roer en Westellungen) en één wandelroute (Elmpterwald). Flyers van de wandel- en fietsroutes zijn verkrijgbaar bij de gemeentes Niederkrüchten, Roerdalen en Roermond, bij de VVV Midden-Limburg en bij het Fletcherhotel Bosrijk. Kijk voor route-informatie ook op oorlogserfgoedml.com.

Ontdek de Geluksplekken in Roerdalen

VVV Midden-Limburg ontwikkelde een 66 kilometerlange fietsroute door Roerdalen. De Roer meandert hier nog door het landschap. Tijdens het fietsen kom je door een prachtige omgeving van weilanden, akkers en loof- en naaldbossen. De route voert ook langs de 25 locaties waar bewoners van Roerdalen gelukkig van worden, de zogenaamde ‘Geluksplekken’. Bij de VVV’s Midden-Limburg is een speciale brochure verkrijgbaar waarin alle locaties uitgebreid beschreven worden.

Erfgoedfestival Over Grenzen

Limburg is een echte grensprovincie die grenzen deelt met Duitsland, België en twee provincies. De rivieren waren eeuwenlang barrières tussen Noord en Zuid. Maar er zijn ook taalgrenzen en religieuze grenzen. Vroeger vormden Noord- en Midden Limburg samen met een stukje Duitsland het Overkwartier. Het was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Daardoor zijn Gelderse grenzen ook van invloed geweest op de geschiedenis van Limburg.

 

Fotobijschrift 1: Franse vluchtelingen komen vanuit Neeritter met de tram aan op het goederenemplacement van het spoor langs de Parallelweg in Weert – oktober 1918 (Bron: GAW Beeldbank A11682)

Fotobijschrift 2: De enige in de regio overgebleven Regelbau 703 anti-tankbunker

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: