Persbericht: Ontdek de Gelderse geschiedenis van Gennep

Persinfo

Arnhem, 20 juni 2018

Ontdek de Gelderse geschiedenis van Gennep

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 50 activiteiten verspreid over Noord-, Midden en Zuid-Limburg. Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.

Spoorstad

Aan het einde van de achttiende eeuw was Gennep een bloeiend spoorstadje. Het hoofdkantoor, het grensstation en de werkplaatsen van de Noord Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij (NBDS) waren hier gevestigd. Station Gennep was een van de grootste grensstations van Nederland. WO I betekende het einde van de NBDS. De Loc 094 in Gennep herinnert nog aan het Duitse lijntje. Ontdek het spoorwegverleden door middel van enkele fiets- en wandelroutes: ‘de Pantsertreinroute’, ‘de Tsaren en Keizersroute’ of ‘de Spoorstadwandeling’. Deze zijn te vinden op liefdevoorlimburg.nl.

Keramiekstad

Al sinds de Romeinse tijd worden in het land van Maas en Niers keramiekproducten geproduceerd. Vanaf de zeventiende eeuw kent Gennep een rijke potterbakkerstraditie. Deze ambachtelijke keramiek moest het uiteindelijk echter afleggen tegen het industrieel vervaardigde keramiek. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Sinds 1980 organiseert het Noord Limburgs Pottenbakkers Collectief (NLPC) nog steeds ‘Keramisto’, een van de grootste pottenbakkersmarkt van Europa. Ontdek het pottenbakkersverleden door middel van enkele wandel- en fietsroutes: ‘Romeinen en Keramiekroute’, ‘Maas en Keramiekroute’, ‘Wandelroute Kunst en Keramiek’. Deze zijn te vinden op liefdevoorlimburg.nl

Liberationstad

Op 8 februari en op 11 maart 1945 vond Operatie Veritable plaats, ook wel bekend als de slag om het Reichwald. Deze veldslag vormde een begin voor de sprong over de Rijn. De operatie vond o.a. plaats in het land van Maas en Niers. Ook de Martinustoren in Gennep draagt nog de sporen van deze operatie. Deze toren is tevens startpunt van twee fietsroutes en een wandelroute: ‘Bevrijdingsroute 1944-1945’, ‘de Slag om het Reichswaldroute’ en ‘de Liberationroute’. Deze zijn te vinden op liefdevoorlimburg.nl

Vestingstad

In een bocht van de maas ligt de ruïne van het Genneper Huys. Eens een machtige burcht die de scheepvaart over de Maas controleerde. De vesting is vaak het toneel geweest van zware gevechten, met name ten tijde van de Tachtigjarige Oorlog. In Museum het Petershuis leert u mee over de historie van het Genneper Huys aan de hand van archeologische vondsten, films en gravures. Fiets of wandel zelf naar de overblijfselen van het Genneper Huys met de wandelroute ‘Vesting ’t Genneperhuis’ of de fietstocht ‘Genneper Huys belegeringsroute’.

Erfgoedfestival Over Grenzen

Limburg is een echte grensprovincie die grenzen deelt met Duitsland, België en twee provincies. De rivieren waren eeuwenlang barrières tussen Noord en Zuid. Maar er zijn ook taalgrenzen en religieuze grenzen. Vroeger vormden Noord- en Midden Limburg samen met een stukje Duitsland het Overkwartier. Het was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Daardoor zijn Gelderse grenzen ook van invloed geweest op de geschiedenis van Limburg.

 

Fotobijschrift 1: De Loc 094 in Gennep
Fotobijschrift 2: Het beleg van het Genneperhuis 1641

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: