Persbericht: Ontbijtconcert, puzzelrit en exposities Over Grenzen

Persinfo

Arnhem, 31 mei 2018

Zoek de grenzen op in het weekend van 2 en 3 juni

Ontbijtconcert, puzzelrit en exposities Over Grenzen

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Bezoek van 3 juni t/m 1 januari 2019 In museum Van ’t Lindenhout de tentoonstelling over ‘Neerbossche landverhuizers’. Weeskinderen die als pioniers emigreerden naar Amerika op zoek naar werk. Deze tentoonstelling start met een ontbijtconcert op zondag 3 juni om 09.30 uur, Scherpenkampweg 58 in Nijmegen.

Ik wil wel naar Amerika

Het ontbijtconcert op zondag 3 juni om 9.30 uur in museum Van ’t Lindenhout vertelt het verhaal van de weeskinderen Rie en Henri. Het viel voor hen niet mee om te wennen aan het kinderdorp Neerbosch tot ze elkaar vonden. Rond 1900 emigreerden een hoop jongens naar Amerika op zoek naar een nieuw thuis, waaronder Henri. ‘Ik bouw daar een huisje voor ons’, zei Henri, maar Rie ging niet mee. Hoe het hen verder verging hoort u in de muziekvertelling ‘Ik wil wel naar Amerika’.

Grensverhalen van graven en hertogen

Regio Nijmegen kent echter nog veel meer grensverhalen. De expositie ‘Vier kerken, één verhaal’ in de Stevenskerk vertelt het verhaal van het hertogdom Gelre en is t/m 2 september gratis te bezoeken.

Puzzelrit met barbecue door de vier Gelderse kwartieren

Op zondag 3 juni is er een puzzelrit door de vier Gelderse kwartieren. Meedoen kan met eigen auto om de vele pareltjes van het hertogdom te ontdekken. Ter afsluiting is er een barbecue op Kloster Graefenthal. Start: 9.30u groep 1 en om 10.30u groep 2 vanaf Kasteel Rosendael. Eindtijd: 20.00 uur.

Grave, toneel van Gelderse familievetes

In Grave is op 2 en 3 juni aandacht voor de bewogen geschiedenis van hertog Arnoud van Gelre. Het Graafs Museum haalt zijn portret speciaal uit het depot. In de Elisabethkerk is het praalgraf te bezoeken. Vanaf 14.00 uur nemen stadsgidsen u mee langs de bewogen geschiedenis van het stadje. Elisabethstraat 10a, Grave.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Fotobijschrift 1: Ontbijtconcert ‘Ik wil wel naar Amerika’ vertelt het verhaal van weeskinderen Rie en Henri

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: