Persbericht: Het erfgoedfestival is begonnen!

Persinfo

Arnhem, 24 mei 2018

Twee maanden lang genieten van ruim 200 culturele en historische activiteiten

Het erfgoedfestival is begonnen!

Het erfgoedfestival Over Grenzen is op 23 mei knallend van start gegaan met een Spel Zonder Grenzen op de Markt in Arnhem. Acht teams uit de vier kwartieren van het oude hertogdom Gelre gingen de sportieve strijd met elkaar aan. De gemeente Arnhem ging met de beker naar huis. De gemeente Lingewaal behaalde een prachtige tweede plek. Het publiek kwam massaal naar de markt om mee doen en om aan te moedigen. In de Eusebiuskerk in Arnhem werd de vierluik-expositie ‘Vier kerken, één verhaal’ officieel geopend. Deze expositie over de opkomst, de glorie en de ondergang van het hertogdom Gelre is ook te zien in Nijmegen (Stevenskerk), Zutphen (Walburgiskerk) en Roermond (Munsterkerk). In het Huis der Provincie is de tentoonstelling ‘Gelderlanders over Grenzen’ geopend. Deze is t/m 13 juni gratis te bezichtigen.

Fietsende blogger langs de Gelderse grens

Speciaal voor het festival is de route ‘Fietsen over Grenzen’ uitgestippeld. Marc Beek (54 jaar, Harderwijk) gaat de totale route (lengte 900 km) fietsen door Gelderland, Noord-Brabant, Noord- en Midden-Limburg en een stukje Duitsland. Marc is een ervaren vakantiefietser en dol op het Gelderse landschap: “Toen ik in Gelderland gelegerd was als dienstplichtig militair konden de marsen door de bossen en bivakken op de heide mij niet lang genoeg duren”. Wat hij onderweg tegenkomt en meemaakt legt hij dagelijks vast in een blog. Lees het op erfgoedfestival.nl/blogs.

Letterlijk grenzen over

Het Erfgoedfestival Over Grenzen loopt van 23 mei t/m 22 juli in Gelderland, Noord- en Midden-Limburg en Noordrijn-Westfalen (D). Deze gebieden vormden ooit samen het hertogdom Gelre. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het festival biedt ruim 200 activiteiten waaronder tentoonstellingen, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes en leuke kinderactiviteiten. Het complete programma is te vinden op erfgoedfestival.nl/agenda.

Fotobijschrift 1: Gemeente Arnhem wint het Spel zonder Grenzen, Foto: Jurjen Poeles
Fotobijschrift 2: Opening tentoonstelling ‘Vier kerken, één verhaal’, Foto: Jurjen Poeles
Fotobijschrift 3: Fietsblogger Marc Beek start zijn tour van 900 km langs de Gelderse grens, Foto: Jurjen Poeles

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: