Persbericht: Grenzen van het Derde Rijk in Nederland

Persinfo

Arnhem, 14 juni 2018

Ontdek het oorlogsverleden van Gelre

Grenzen van het Derde Rijk in Nederland

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in de regio Arnhem en de Gelderse vallei en laat je verrassen! Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.

Wandelen langs de Pantherstellung

Wandel met deskundige gidsen langs sporen van de Tweede Wereldoorlog in Arnhem. De Pantherstellung verdedigde in de Tweede Wereldoorlog de toegang tot het Duitse Rijk. Na operatie Market Garden werd Arnhem onderdeel van de Pantherstellung. De twee-uur-durende wandeling volgt voor een deel de loop van de linie door de stad en voert langs de locaties van enkele Kochbunkers. De wandeling begint en eindigt in Erfgoedcentrum Rozet en de wandelafstand is ca. 3 km. Een redelijk goede conditie en wandelschoenen zijn aan te raden vanwege het wandeltempo en de hoogteverschillen. De wandelingen gaan 23 juni en 14 juli van start vanuit Erfgoedcentrum Rozet, Kortestraat 16 Arnhem. Reserveren en meer informatie vinden kan via de website arnhem.biblio-shop.nl.

Beton in het Duin: Lezing van Michiel Purmer

Direct na de Tweede Wereldoorlog was de Nederlandse kust bezaaid met restanten van de Atlantikwall, het kustverdedigingssyteem van de Duitse bezetter. Bunkers, loopgraven, anti-tankmuren, munitie en mijnen lagen verspreid langs de Nederlandse kust en in de duinen. Wat gebeurde er met de Atlantikwall na de Tweede Wereldoorlog en wat is de huidige staat van het kustverdedigingssysteem dat door de Duitse bezetter was aangelegd? Deze vragen worden door Michiel Purmer beantwoord op dinsdagavond 26 juni waarop de volgende Grebbelezing plaatsvindt. De lezing duurt van 20:00 tot 20:30 en het adres is Buursteeg 2, 3927 EJ Renswoude. Kijk op grebbeliniebezoekerscentrum.nl of mail naar info@grebbeliniebezoekerscentrum.nl.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

Fotobijschrift 1: De Pantherstellung
Fotobijschrift 2: De Atlantikwall

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: