Persbericht: Grensverteller en Grensverhalen

Persinfo

Arnhem, 31 mei 2018

Ontdek verschillende grensverhalen

Grensverteller en Grensverhalen

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Het festivalthema is grenzen en daar zijn allerlei verhalen over te vertellen. Op zaterdag 7 juli kunt u daarom in de binnenstad van Tiel de grensverteller ontmoeten.

Grensverteller in Tiel

Meesterverteller Eric Borrias zwerft op zaterdag 7 juli door de binnenstad van Tiel. Tussen 13.00 en 17.00 uur kunt u hem ontmoeten. Achter prikkelende afbeeldingen op een groot sandwichbord zitten verschillende grensverhalen. Bepaald zelf welk verhaal je wil horen. Wordt het de Waal in WOII, geloofsgrenzen tijdens de bloederige paastwisten of de vader van meisje Mede die vocht voor Romeinse grenzen?

Doornik, verdronken dorp

Op donderdag 7 juni gaat de theatervoorstelling ‘Doornik, verdronken dorp’ in première. De kolk bij Doornik is decor voor een beeldende theatervoorstelling over de doorbraak van de Waaldijk op 21 februari 1799. Een voorstelling over hoe mensen elkaar en hun plek verliezen, zichzelf weer terug vinden en herpakken. De voorstelling wordt opgevoerd van 7 t/m 10 juni en 14 t/m 17 juni, Defensiedijk in Bemmel.

Tussen Muren

Kunstprojecten Culemborg liet zich inspireren door verschillende grensverhalen. Zij maakten de voorstelling Tussen Muren. De voorstelling vertelt het verhaal van Catharina Alida van der Dussen die vlucht voor de mishandeling door haar man en het verhaal van Anna van Bassen die in Buren asiel vraagt om een huwelijk af te dwingen. De spelers stappen regelmatig uit hun rol om de situatie van Culemborg als Vrijstad te becommentariëren. Een voorstelling over vrijheid en grenzen van vroeger en nu en over het zoeken van een veilig heenkomen in de 18e eeuw. Op 8, 9, 10, 12 en 13 juni, Het Weeshuis, Herenstraat 29 in Culemborg.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Fotobijschrift 1: Doornik, verdronken dorp

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: