Persbericht: Grensverhalen van Nijmegen

Persinfo

Arnhem, 27 juni 2018

Grensverhalen van Nijmegen

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in de regio Nijmegen en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Muziekvertelling ‘Ik wil wel naar Amerika’

Het concert op vrijdag 6 juli om 18.30 uur in museum Van ’t Lindenhout vertelt het verhaal van de weeskinderen Rie en Henri. Het viel voor hen niet mee om te wennen aan het kinderdorp Neerbosch tot ze elkaar vonden. Rond 1900 emigreerden een hoop jongens naar Amerika op zoek naar een nieuw thuis, waaronder Henri. ‘Ik bouw daar een huisje voor ons’, zei Henri, maar Rie ging niet mee. Hoe het hen verder verging hoort u in de muziekvertelling ‘Ik wil wel naar Amerika’. Locatie: Scherpenkampweg 58, Nijmegen.

Ontdek de verborgen (stads)grenzen van Nijmegen

In Nijmegen zijn nog steeds allerlei resten te vinden die ons herinneren aan het bijzondere historische verleden van de stad. In het kader van het erfgoedfestival organiseert Michiel van Zoest verschillende rondleidingen door de stad. De rondleiding voert langs overblijfselen die te maken hebben met de verdediging van de stad. Denk daarbij aan de Valkhofburcht, de stadswallen, torens en natuurlijk verschillende stadspoorten. De rondleiding is op aanvraag te boeken vanaf 8 personen via info@michielvanzoest.nl.

Nijmegen en het hertogdom Gelre

In de tijd van het hertogdom Gelre was Nijmegen een van de vier kwartierhoofdsteden. Elke zaterdag (m.u.v. 14 juli) organiseert het Gilde Nijmegen een historische stadswandeling waarin de relatie tussen de stad en het hertogdom Gelre centraal staat. Een vast onderdeel is een bezoek aan de Stevenskerk. Om de week wordt ook de toren van de kerk bezocht. Vooraf aanmelden is niet nodig. Vertrekpunt van de wandeling is de Stevenskerk.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

Fotobijschrift 1: Ontbijtconcert ‘Ik wil wel naar Amerika’ vertelt het verhaal van weeskinderen Rie en Henri (Bron: Van ’t Lindenhoutmuseum)
Fotobijschrift 2: Stadswandeling Nijmegen en het hertogdom Gelre (Foto: Wim Bilo)

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: