Persbericht: Grensoverschrijders in Buren en Culemborg

Persinfo

Arnhem, 20 juni 2018

Grensoverschrijders in Buren en Culemborg

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in de Betuwe en het Rivierenland en laat je verrassen! Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.

De Marechaussee op Schiphol

De fysieke landsgrens ervaar je misschien wel het duidelijkst als je met het vliegtuig op vakantie gaat. Je wordt gecontroleerd bij de douane en passeert de toezichthoudende Marechaussee. Het Marechausseemuseum heeft op 25 mei een foto-expositie geopend met werk van Jannes Linders (1955). Hierin staat de Marechaussee op luchthaven Schiphol centraal. Bezoek de expositie en zie wat het veelzijdige werk van de Marechaussee en de grensbewaking inhoudt. Locatie: Marechausseemuseum, Weeshuiswal 9 in Buren.

Pop-up tentoonstelling

Na een bezoek aan de foto-expositie kun je in Marechausseemuseum Buren ook de pop-up tentoonstelling ‘Gelderlanders over Grenzen’ bekijken. Deze tentoonstelling is op 16 juni verhuisd vanaf het Huis der Provincie in Arnhem. Bekijk de bijzondere portretten en lees de verhalen van verschillende grensoverschrijders. De tentoonstelling laat zien dat het overschrijden van grenzen van alle tijden is. Gratis te bezoeken t/m 4 september.

Rondleiding Elisabeth Weeshuis Museum

Het Elisabeth Weeshuis Museum verzorgt elke zondag een rondleiding door het museum. Geheel in het thema van het festival staan deze rondleidingen de hele festivalperiode in het teken van het graafschap Culemborg binnen Gelderland en de status van het graafschap als vrijstad in de provincie. Herenstraat 29, Culemborg.

Het Wilde Oog

Onder het motto ‘Wild Kijken & Lenig Denken’ ensceneert theateratelier Het Wilde Oog ontmoetingen tussen culturen. Hun werk is dan ook duidelijk grensoverschrijdend. Voor het erfgoedfestival maakten zij een interdisciplinaire tentoonstelling waarmee zij erfgoed en kunst verbinden. Vier professionele schrijvers maakten (toneel)teksten bij Culemborgse landmarks. Bezoek de tentoonstelling vanaf 26 juni t/m 25 juli in de Gelderlandfabriek, Stationsweg 7 in Culemborg.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

 

Fotobijschrift 1: Pop-up tentoonstelling Gelderlanders over Grenzen met vormgevers Paul en Mieke (Idem Dito)
Fotobijschrift 2: Werk van theateratelier Het Wilde Oog

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: