Persbericht: Grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes in Apeldoorn

Persinfo

Arnhem, 27 juni 2018

Grensoverschrijdende fiets- en wandelroutes in Apeldoorn

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in Apeldoorn en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Fietstocht Engeland / Bruggelen

Op het Engelanderholt of Bruggelen is de Herenhul te vinden. Dit is een 93 meter hoge heuveltop. Men vermoedt dat bij het Herenhul Germaanse volkeren samen kwamen om te vergaderen en om recht te spreken. Ook in de tijd van het Hertogdom Gelre werden hier rechtszittingen gehouden. Het fietsgilde Apeldoorn organiseert op dinsdag 10 juli een fietstocht van Apeldoorn naar Hoenderloo via Bruggelen en het Leesten. Onder begeleiding van een gids komt u meer te weten over het gebied. Deelname is gratis. Deelnemers worden om 10.00 uur op parkeerterrein Dubbelbeek in Apeldoorn verwacht.

Rondje Apeldoorn

In het kader van het erfgoedfestival organiseert het Erfgoedplatform Apeldoorn een wandelroute langs de grenzen van de stad. Maak tot en met 22 juli een rondje Apeldoorn. De wandeling is in totaal 114 kilometer lang en is verdeeld in zeven etappes. Alle start- en eindpunten zijn gelegen bij haltes van het Openbaar Vervoer. De wandelroute is te downloaden via erfgoedfestival.nl/agenda/rondje-apeldoorn.

Bezoek aan de IJkbasis

Op de Zilvensche heide is de IJkbasis te vinden, een lijn die vroeger gebruikt werd voor het testen van meetapparatuur. Het Erfgoedplatform Apeldoorn organiseert op zaterdag 7 juli een wandeltocht naar deze unieke landmeetkundige basis. Onder leiding van vrijwilligers van het Gelders Landschap en Kasteelen en het Kadastermuseum voert de tocht vanaf de Schaapskooi naar de IJkbasis. Deelnemers worden op 7 juli om 13.15 uur verwacht bij de Schaapskooi, Dalenk 7a in Loenen. Ook vertrekt er een autobus vanaf parkeerplaats “Loenermark” aan de Groenedaalseweg, schuin tegenover Ereveld Loenen om 13.30 uur.

Historische grenspalenroute in het Nationale Park de hoge Veluwe

Het Nationale Park De Hoge Veluwe overschrijdt verschillende gemeentegrenzen. Het park ligt zowel in de gemeente Apeldoorn als in de gemeente Arnhem en Ede. Wandel in het park langs oude grenspalen uit 1757. Deze historische markeringen geven de grens aan tussen de gemeente Arnhem en Ede. De grenspalenroute is te vinden op hogeveluwe.nl.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

 

Fotobijschrift 1: Bezoek aan de IJkbasis (Bron: Erfgoedplatform Apeldoorn)

Download hier de afbeelding

Deel deze pagina op social media: