Persbericht: Fietsen over grenzen in de Achterhoek

Persinfo

Arnhem, 3 juli 2018

Fietsen over grenzen in de Achterhoek

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Het programma bestaat uit theatervoorstellingen, excursies, tentoonstellingen, lezingen en ook fiets- en wandelroutes. In de Achterhoek kun je volop fietsen en wandelen. Beleef het mee en laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Slotdag fietstocht Historisch Bergh

Stichting Kasteelstad organiseert een vierdelige serie fietstochten door de omgeving rond ’s-Heerenberg. Op woensdag 18 juli is de slotdag met keuze uit verschillende fietstochten. Bijvoorbeeld van ’s-Heerenberg naar Anholt via Borghees en Netterden of via Elten naar Borghees. De route fietsen kan op eigen gelegenheid. Starttijd tussen 10.00 en 12.00 uur in ‘s-Heerenberg aan de parkeerplaats aan de Emmerichseweg naast grenscafé ‘de Peer’. In het centrum van ’s-Heerenberg is van alles te beleven, zoals stadswandelingen, muziek en verhalen. Het belooft een feestelijke dag te worden!

Grensroute 250 jaar grens

In het kader van het erfgoedfestival en 250 jaar grens heeft VVV Dinxperlo een fietstocht uitgezet langs de grens met verschillende grensovergangen. De fietstocht loopt zowel door Nederland als Duitsland. Er is keuze uit drie verschillende afstanden. De langste route loopt naar het Duitse Bürlo waar in 1766 het verdrag van Bürlo werd getekend. Daarmee werd de grens, zoals we die nu nog kennen, vastgelegd. De routebeschrijving is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

Smokkeltocht met gids

Wandel op woensdag 11 of 18 juli mee met een smokkelgids langs de Duits-Nederlandse grens. De gids vertelt onderweg smeuïge verhalen over het smokkelverleden dat zich hier op de grens heeft afgespeeld. De tocht start om 13.30 uur bij VVV Dinxperlo. Aanmelden kan op beide dagen tot 12.00 uur bij het VVV kantoor, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo.

GrenzeLoos wandelen

De wandelroute GrenzeLoos is een bewegwijzerde wandelroute door de grensdorpen Dinxperlo en het Duitse Suderwick. De landsgrens loopt in deze dorpen dwars over de stoeptegels. Ontdek aan de hand van oude anekdotes het bijzondere grensverleden van dit grensgebied. Het routeboekje is verkrijgbaar bij VVV Dinxperlo, Raadhuisstraat 8 in Dinxperlo. De route start bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Brüggenhütte, Hahnerfeld 23 in Isselburg of bij Toeristisch Overstappunt (TOP) Welinkbos, Aaltenseweg in Dinxperlo.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

 

Fotobijschrift 1: Kasteel Huis Bergh in ’s-Heerenberg
Fotobijschrift 2: Grens tussen Dinxperlo en Suderwick op een oude ansichtkaart uit 1914-18 (Bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)
Fotobijschrift 3: Stap op de fiets in de Achterhoek

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: