Persbericht: Erfgoedfestival Over Grenzen van Limburg in de startblokken

Illustratie: Karel Kindermans

Persinfo

Arnhem, 26 april 2018

Erfgoedfestival Over Grenzen van Limburg in de startblokken
Meer dan 50 activiteiten in Limburg
Het programma van erfgoedfestival Over Grenzen van Limburg (van 23 mei t/m 22 juli 2018) gaat letterlijk grenzen over. Ruim 20 deelnemers organiseren meer dan 50 activiteiten in Noord- en Midden Limburg. Liefhebbers van cultuur, erfgoed en geschiedenis kunnen twee maanden volop genieten van exposities, theatervoorstellingen, fiets- en wandelroutes, lezingen en excursies. Er is een speciale fiets-knooppuntenroute uitgezet van circa 900 kilometer lang de grens van het oude Hertogdom Gelre waarvan 300 kilometer rond Noord- en Midden Limburg loopt, het vroegere Overkwartier. Medio mei zijn de programmaboekjes en flyers over speciale programmaonderdelen gratis verkrijgbaar bij musea, bibliotheken en vvv’s. Kijk op erfgoedfestival.nl/agenda voor de actuele festivalagenda.

Expositie Munsterkerk Roermond
In de Musterkerk is van 23 mei t/m 2 september een bijzondere tentoonstelling te zien over de geschiedenis van het hertogdom Gelre. Door middel van een film en een rijk geïllustreerde kaart wordt het verhaal verteld van het hertogdom Gelre en de positie van Roermond daarbinnen. Openingstijden: ma t/m vrij 14.00 – 17.00 uur, za 14.00 – 16.00 uur, zo 14.00 – 17.00 uur. Het Christoffelgilde is dan aanwezig voor toelichting, entree is gratis.

Letterlijk grenzen over
Limburg is een echte grensprovincie. Vroeger vormden Noord- en Midden Limburg samen met een stukje Duitsland het Overkwartier, met Roermond als hoofdstad. Het was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Ook in de andere drie kwartieren van Gelre (Veluwe, Achterhoek en Rivierenland) zijn er deze zomer tal van grensactiviteiten te beleven. Daar gebeurt dat onder de titel Over Grenzen van Gelderland.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Fotobijschrift 1: Het Overkwartier met de hoofdstad Roermond was een van de vier kwartieren van het hertogdom Gelre. Illustratie: Karel Kindermans.

Fotobijschrift 2: Het oude hertogdom Gelre bestond uit vier kwartieren met Roermond, Nijmegen, Arnhem en Zutphen als hoofdsteden. Illustratie: Karel Kindermans.

Fotobijschrift 3: Fietsen langs de grens van het oude hertogdom in een knooppuntenroute van 900 kilometer waarvan 300 km rond Noord- en Midden Limburg.

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: