Persbericht: Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’

Foto: Grenspost Elten (Bron: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo, Harry Pot)

Persinfo

Arnhem, 14 februari 2018

Erfgoedfestival ‘Over Grenzen van Gelderland’

Schrijf in en doe gratis mee met een activiteit

De vijfde editie van het erfgoedfestival gaat ‘Over Grenzen’ en loopt van 23 mei t/m 22 juli 2018. Het festival belicht de vele facetten van grenzen in een publieksgericht programma vol met activiteiten. Cultuur- en erfgoedorganisaties uit Gelderland en de grensprovincies kunnen gratis meedoen door een activiteit te organiseren. Denk bijvoorbeeld aan een expositie, een route, een film, een spel, een vertelfestival of een theatervoorstelling. Inschrijven kan online via Voor deelnemers > Aanmelden. Alle aanmeldingen die vóór 1 maart binnen zijn, worden vermeld in het gedrukte festivalprogramma. Na die datum is de digitale agenda erfgoedfestival.nl/agenda altijd actueel.

Haak aan op het thema

De festivalorganisatie organiseert een aantal rode draden waar deelnemers op kunnen aanhaken. Denk hierbij aan theatervoorstellingen op historische grenslocaties, exposites in de vier kerken van de vroegere kwartieren van het hertogdom Gelre, een beeldproject ‘Gelderlanders over Grenzen’, een fietsroute langs de hele grens van Gelderland en een game ‘RoMeincraft’ over de Romeinse limes. Op erfgoedfestival.nl staat alle informatie, nieuws en verhalen. Deelnemers kunnen ook lokaal inhaken door het woord Gelderland in de titel te vervangen door een andere (plaats)naam. De provincie Limburg haakte als eerste aan met de titel ‘Over Grenzen van Limburg’.

Letterlijk Grenzen Over

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit. Het festival gaat letterlijk grenzen over. Er zijn zowel in Duitsland (Noordrijn-Westfalen) als in Brabant en Limburg al initiatieven om grensverhalen te vertellen.

 

Fotobijschrift: Grenspost Elten (Bron: Nationaal Archief Fotocollectie Anefo, Harry Pot)

Download hier de afbeelding

Deel deze pagina op social media: