Persbericht: Beleef de grenzen in Nijkerk en Harderwijk

Persinfo

Arnhem, 27 juni 2018

Beleef de grenzen in Nijkerk en Harderwijk

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt t/m 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in Nijkerk en Harderwijk laat je verrassen! Bekijk het hele festivalprogramma op erfgoedfestival.nl/agenda.

Eibert den Herder

Op 7 juli viert Harderwijk feest met het Eibert den Herder festival! In het kader van 100 jaar zuiderzeewet organiseert Oudheidkundige Vereniging Herderewich een aantal activiteiten en bezienswaardigheden. Het verhaal, hoe de Harderwijker Eibert den Herder zich verzette tegen het laten verdwijnen van de Zuiderzee, staat hierbij centraal. Van 10.00 tot 17.00 is er bij de Vissershaven van Harderwijk van alles te beleven zoals de Vischpoort, Molen en Visafslag. Locatie: Vischpoort en Vissershaven, Vischmarkt 1 in Harderwijk.

Wandelen langs het water

Ter ere van 100 jaar Zuiderzeewet organiseert museum Nijkerk op 7 juli tweemaal een korte lezing over de bijzondere historie van de ligging aan de Zuiderzee. De lezingen starten om 11.00 en om 14.00 uur in het museum en worden afgesloten met een stadswandeling via de Brede Beek naar de haven. De lezing en wandeling samen kosten € 5 euro per persoon. In het museum kun je ook de expositie Nijkerk en de Zuiderzee bekijken. Deze is deels te zien in Stoomgemaal Arkemheen. Museum Nijkerk gaat in op de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen. De openingstijden zijn dinsdag t/m vrijdag 13.30 – 16.30 uur en ’s zaterdags 10.00 -16.00 uur. De entree € 5,– per persoon, uitgezonderd museumjaarkaarthouders en vrienden van het museum, Venestraat 16 in Nijkerk

ZOUT

De theatervoorstelling ZOUT van Radiobaken is een avontuurlijke tocht door de polder Arkemheen. Samen met radio-archeologen Robbert van der Horst en Job Kuhlkamp hoor je de eeuwenoude klanken van het zoute water dat tegen de dijken beukt, het starten van het stoomgemaal op een vroege morgen in maart en het schip dat door de sluis de ‘zee’ op gaat. Ontmoet de boer zonder trekker, een schipper in het gras en het zeemanskoor zonder oceaan. Oude verhalen en nieuwe ontmoetingen komen tot leven. Zeer geschikt voor jong en oud! Tickets € 10 euro per persoon, kinderen halve prijs en groepen in overleg. Tickets zijn verkrijgbaar via: shop.ikbenaanwezig.nl/tickets/event/zout-radiotheater. De theatervoorstelling is op zaterdag en zondag 7en 8 juli, 14 en 15 juli of 21 en 22 juli om 14.00 uur te zien in Stoomgemaal Arkemheen, Zeedijk 6, Nijkerk.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

Fotobijschrift 1: Beeld Eibert den Herder (Foto: Marion Golsteijn)
Fotobijschrift 2: Luisterplaats ZOUT (Bron: Radiobaken)

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: