Persbericht: Pedaalridder Gelre zoekt de grenzen op in Limburg

Persinfo

Arnhem, 2 juli 2018

“Pedaalridder Gelre zoekt de grenzen op in Limburg”

Fietsen en bloggen over 900 km grenzen

Fietsblogger Marc Beek (54) is in het kader van het erfgoedfestival Over Grenzen zijn 900 kilometerlange avontuur gestart. Hij fietst over de grenzen van het oude hertogdom Gelre in Gelderland, Noord-Brabant, Noord- en Midden-Limburg en een stukje Duitsland. Hij noemt zichzelf ‘de Pedaalridder van Gelre’. Marc is de route gestart in het Rivierengebied en toen doorgefietst richting de Veluwe en de Achterhoek. Elke dag schrijft hij een blog over het natuurschoon, de activiteiten en de bezienswaardigheden die hij onderweg tegenkomt. De komende dagen is hij nog in Noord- en Midden-Limburg en Duitsland onderweg, deze gebieden vormden samen ooit het Overkwartier. Dit was circa 600 jaar geleden een van de vier kwartieren van het voormalige hertogdom Gelre.

Fietsen over de heuvels

Op de openingsdag van het festival op 23 mei is Marc in Nijmegen gestart met zijn fietstour. Hij verkent nu het Overkwartier en is Mook, Gennep, Afferden, Venray en Meterik al gepasseerd. Zo ziet Marc Beek de regio: “Het Overkwartier verschilt van de andere kwartieren die ik door Gelre heb gefietst. De mensen spreken zacht of Duits, de kerken zijn Romaans, soms wit. De huizen hebben rolluiken en staan wat scheef ten opzichte van elkaar. De wegen zijn minder recht, het heuvelt hier. Het geloof en de gevolgen van de Tweede Wereldoorlog zijn hier nog zichtbaar in het landschap. Deze streek heeft, net als de andere regio’s waar ik doorheen ben gefietst, eigen gewoontes en een eigen structuur. Al staat overal het gras hoog en zijn de koeien even vet. Gelre is ‘Eenheid in Verscheidenheid’. Overal mooi, juist omdat het steeds weer anders is. Een ontdekkingstocht per fiets waard.” Op 3 juli vervolgt hij zijn route en fietst dan via Horst naar Voort, Kessel, Roermond en Montfort. Daarna fietst hij terug door Duitsland langs Wassenberg, Hariksee, Straelen, Kevelaer en Asperden om uiteindelijk zijn 900 kilometerlange tocht te eindigen in Mook.

Elke dag een leuk verhaal

Marc is een ervaren vakantiefietser en dol op het Gelderse landschap: “Toen ik in Gelderland gelegerd was als dienstplichtig militair konden de marsen door de bossen en bivakken op de heide mij niet lang genoeg duren”. Wat hij onderweg tegenkomt en meemaakt legt hij dagelijks vast in een blog. Lees het op erfgoedfestival.nl/blogs. Marc is zijn reis begonnen. Wie volgt? Bekijk de trajecten op route.nl/erfgoed-festival.

Fotobijschrift 1: De uitrusting van de Pedaalridder. Fotografie: Marc Beek
Fotobijschrift 2: Een van de kapelletjes die veel langs de wegen in Limburg te vinden zijn. Fotografie: Marc Beek
Fotobijschrift 3: De Martinustoren in Gennep. Fotografie: Marc Beek

Download hier de afbeeldingen

Deel deze pagina op social media: