Persbericht: Ontdek grensverhalen in de Walburgiskerk in Zutphen

Persinfo

Arnhem, 19 juni 2018

Ontdek grensverhalen in de Walburgiskerk in Zutphen

Het erfgoedfestival Over Grenzen loopt tot en met 22 juli en biedt meer dan 200 activiteiten verspreid over Gelderland, Limburg en Noordrijn-Westfalen. Beleef het mee in Zutphen en laat je verrassen! Kijk op erfgoedfestival.nl voor de complete agenda, nieuws en verhalen.

Grenzeloos ontdekken met het Kadaster

Het Kadaster is een echte ‘grenzen-organisatie’. Zij registreren en verstrekken gegevens over de ligging van vastgoed in Nederland. Samen met andere overheden zorgen zij ervoor dat de geografische informatie goed te raadplegen is. Als routepartner van het erfgoedfestival organiseren zij twee Kadasterdagen voor het grote publiek. Zaterdag 30 juni kun je ‘Grenzeloos ontdekken’ in Zutphen. Ontdek hoe Nederland er 50, 100 of zelfs 200 jaar geleden uitzag met de interactieve tool Topotijdreis. Voor kinderen is er het spel ‘Move a lot’. Daarnaast wordt de indringende documentaire ‘Ontheemd’ vertoond. Zaterdag 30 juni van 13.30 tot 17.00 uur in de Walburgiskerk.

Vier kerken, één verhaal

Het hertogdom was één van de belangrijkste landen van West-Europa en bestond uit vier kwartieren. Zutphen was de hoofdstad van het graafschap Zutphen. Ontdek in de Walburgiskerk aan de hand van een grote kijkkaart en een korte film de geschiedenis van het hertogdom. Daarnaast is het mogelijk om een rondleiding te volgen door de kerk en de Librije, de Middeleeuwse bibliotheek. Dinsdag t/m zaterdag tussen 11.00 en 17.00 uur. Zondag tussen 13.00 en 17.00 uur in de Walburgiskerk.

Orgelconcert Klaas Stok: de leerlingen van Sweelinck

Vrijdag 29 juni kunt u in de Walburgiskerk komen luisteren naar een orgelconcert van de bekende organist Klaas Stok. Hij liet zich inspireren door de leerlingen van Sweelinck. Sweelinck wordt gezien als de meest belangrijke (Noord-)Nederlandse componist van de Vroegmoderne tijd. Het concert wordt gespeeld op het Baderorgel met prachtige renaissanceklanken en laat barokke toevoegingen. Start om 20.00 uur in de Walburgiskerk.

Erfgoedfestival Over Grenzen

De Gelderse grenzen zijn van grote invloed (geweest) op de geschiedenis, het heden en de toekomst van Gelderland. Het thema grenzen is typisch Gelders: naast de grens met Duitsland heeft Gelderland zes provinciegrenzen. Maar er zijn ook taalgrenzen, religieuze grenzen en rivieren die voor barrières zorgen. Het overschrijden van grenzen door vluchtelingen maakt het thema actueler dan ooit.

Fotobijschrift 1: Zicht op Zutphen met de Walburgiskerk en de IJssel

Download hier de afbeelding

Deel deze pagina op social media: