3 juli 2018

Terugblik Grenzeloos Gelderland

Suzanne Valkenburg aan het werk © Jelle Leenes

Grenzeloos Gelderland

Voorafgaand aan het festival maakten De PlekGevers ‘Grenzeloos Gelderland’. Een project van beeld en tekst die de veelzijdigheid van de grenzen van Gelderland laat zien. Jelle Leenes, journalist en schrijver, en Suzanne Valkenburg, documentair fotograaf, gingen een aantal weken samen op pad om de grens te ontdekken, enerzijds en anderzijds. Zij bezochten bijvoorbeeld het aardgas exportstation bij Winterswijk en Vreden, maar gingen ook op bezoek bij de Duitse buren van het exportstation. Ze voeren mee over de Rijn bij Spijk en Tolkamer en bezochten het vaste land aan de overkant bij het Duitse Schenkenschanz. De zoektocht leverde prachtige beelden op met indrukwekkende verhalen. Ze hebben de grens zelfs ook van boven bekeken in een zweefvliegtuig! De Plekgevers kijken zelf positief terug op het project:

“Spannend! Wij van De PlekGevers waren voor één keer actief als De PlekZwevers! Gedurende de serie hebben we ‘ons mannetje gestaan’ in ondergrondse tunnels, op de heide, op ruig water, vanuit een jacht hut en dus ook vanuit de lucht. We hopen dat jullie alle verhalen lezen en bewonderen en de grens met nieuwe ogen bekijken.”

Over de PlekGevers

Jelle Leenes, ofwel Portretteur van Nederland, is journalist en schrijver met diverse ‘portretboeken’ op zijn naam. Hij is vooral geïnteresseerd in de wisselwerking tussen mensen en plekken, en omgekeerd. Suzanne Valkenburg is een gepokt en gemazelde documentair fotograaf. Vanuit haar achtergrond als beeldend kunstenaar zoekt zij naar de schoonheid van het alledaagse.

 

Bekijk hier alle foto’s en verhalen van ‘Grenzeloos Gelderland’

Deel deze pagina op social media: