10 juli 2018

Kunstwerken uit tentoonstelling Gelderland Grensland toegevoegd aan Fietsen over Grenzen-route

Beeld: Barend Cornelis Koekkoek - Wodanseik langs ‘Het Meertje’ (Wylerbergmeer) te Beek bij Nijmegen (1840) olieverf op doek - particuliere collectie, voorheen Simonis & Buunk, Ede.

De kunstwerken uit de tentoonstelling ‘Gelderland Grensland’ in CODA Apeldoorn zijn onlangs toegevoegd aan de Fietsen over Grenzen-route op www.route.nl/erfgoed-festival. Ontdek de grenzen van vroeger en nu en bekijk het landschap door de ogen van de kunstenaar! De tentoonstelling geeft een weidse blik op de provincie en de natuurlijke inspiratie die Gelderland kunstenaars door de eeuwen heen heeft geboden. De landschapsschilderkunst beleefde in de negentiende eeuw een hoogtepunt door schilders die in Gelderland woonden of naar plaatsen als Oosterbeek – Nederlands eerste kunstenaarskolonie – trokken. De kunstschilders uit de twintigste eeuw zijn vernieuwend in de representatie van het Gelderse landschap in de schilderkunst. Zo zijn De Stijl-voormannen, Piet Mondriaan en Vilmos Huszár, onlosmakelijk verbonden met de provincie Gelderland. Er zijn 14 meesterwerken toegevoegd aan 14 locaties op de route. Stap op de fiets en ervaar de afwisselende landschappen die ook deze kunstenaars door de eeuwen heen hebben geïnspireerd.

Uit de tentoonstelling, op de kaart
Harderwijk aan de Zuiderzee
Vispoort Harderwijk
Hulshorst volgens Huszár
Gestileerd landschap Nunspeet
Gezicht op Hattem
Schaapskooi te Twello
Het Valkhof in Nijmegen volgens Jan van Goyen
Het Valkhof van Verschuier
Beek bij Nijmegen
Wodanseik bij het Wylerbergmeer
Ruw weer boven de Uiterwaarden
Kasteel Kernhem
Buurtschap Manen
Winterlandschap in de omgeving van Ede

 

Win een weekendje weg met Fietsen over Grenzen

Mail een mooie foto of film van de grens die je onderweg tegenkomt uiterlijk 22 juli naar info@erfgoedfestival.nl of tag ons op sociale media met @erfgoedfestival en #erfgoedfestival18. De inzender van de mooiste bijdrage wint een weekendje weg! Uiterlijk 4 augustus krijg je hierover bericht.

Win een rondje boven Gelderland

Het Kadaster heeft langs vijftien Gelderse trajecten digitale routeprikkers geplaatst voor de (virtuele) fietser. Deze zijn te vinden bij de verschillende startlocaties op de kaart. De routeprikkers visualiseren vragen over het Gelderland van vroeger en van nu. Je kunt de antwoorden op meerdere manieren ‘grenzeloos ontdekken’. Soms liggen de antwoorden aan de route, maar niet altijd. Weet jij alle antwoorden? Laat het ons vóór 21 juli weten via info@erfgoedfestival.nl en vermeld daarbij jouw contactgegevens. Onder alle inzendingen met vijftien correcte antwoorden wordt een ‘rondje boven Gelderland’ verloot! Uiterlijk 4 augustus krijg je hierover bericht. Bekijk hier de vragen.

Deel deze pagina op social media: