29 mei 2018

Het erfgoedfestival is begonnen!

Met een ochtendprogramma voor genodigden in het Huis der Provincie en een spetterend publieksprogramma op de markt ging op 23 mei in Arnhem het erfgoedfestival Over Grenzen van Gelderland van start.

Voor een volle zaal opende Commissaris van de Koning Clemens Cornielje het officiële programma met een speech, waarin hij vertelde hoe zijn eigen familie de Gelderse grenzen is overschreden. Dagvoorzitter Bob Roelofs interviewde festivaldirecteur Dolly Verhoeven en gedeputeerden Josan Meijers van Gelderland en Hans Teunissen van Limburg over het festivalthema grenzen. De Ridders van Gerle overhandigden Clemens Cornielje de eerste DVD met twintig afleveringen over ‘ons verloren Hertogdom’; ook de aanwezigen kregen een exemplaar mee. De officiële openingshandeling voor het festival werd verricht door de beide gedeputeerden met het openen van de slagboom.

Voorproefje activiteiten

Studio DansPodium gaf een voorproefje van hun voorstelling Leven op de grens.  In de ontvangsthal was de eerste editie van de tentoonstelling Gelderlanders over Grenzen te zien en in de Eusebiuskerk werd, tijdens de lunch, de vierluik-expositie Vier kerken, één verhaal officieel geopend. Deze expositie over de opkomst, de glorie en de ondergang van het hertogdom Gelre is ook te zien in Nijmegen (Stevenskerk), Zutphen (Walburgiskerk) en Roermond (Munsterkerk).

Spel zonder Grenzen

Het publieksprogramma ging ’s middags knallend van start met het Spel zonder Grenzen. Beide gedeputeerden vuurden het kanonsschot af. Acht teams uit de vier kwartieren van het oude hertogdom Gelre gingen de sportieve strijd met elkaar aan. De gemeente Arnhem ging met de beker naar huis. De gemeente Scherpenzeel behaalde een prachtige tweede plek. Het publiek kwam massaal naar de markt om mee doen en om aan te moedigen. Daarnaast was er voor jong en oud van alles te doen: paardrijden, springkussens, stormbanen en nog veel meer. Alles met een middeleeuws tintje, terug naar de tijd van het hertogdom Gelre.

Fietsende blogger langs de Gelderse grens

Speciaal voor het festival is de route ‘Fietsen over Grenzen’ uitgestippeld. Marc Beek (54 jaar, Harderwijk) gaat de totale route (lengte 900 km) fietsen door Gelderland, Noord-Brabant, Noord- en Midden-Limburg en een stukje Duitsland. Marc is een ervaren vakantiefietser en dol op het Gelderse landschap: “Toen ik in Gelderland gelegerd was als dienstplichtig militair konden de marsen door de bossen en bivakken op de heide mij niet lang genoeg duren”. Wat hij onderweg tegenkomt en meemaakt legt hij dagelijks vast in een blog. Lees het op erfgoedfestival.nl/blogs.

Deel deze pagina op social media: