Maand van de Geschiedenis 2021 in teken van werk en arbeid

In oktober vindt voor de achttiende keer de Maand van de Geschiedenis plaats, het grootste historische evenement van Nederland. Het thema ‘Aan het werk’ inspireerde honderden musea, boekhandels, bibliotheken, erfgoedinstellingen en andere organisaties om vele uiteenlopende activiteiten door heel Nederland én online te organiseren. De hele agenda van de Maand, met meer dan 400 activiteiten, staat nu online.

Aan het werk

Met het jaarthema ‘Aan het werk’ plaatst de Maand van de Geschiedenis de betekenis van werk en arbeid in historisch perspectief. We reizen dwars door de geschiedenis mee met arbeidsmigranten die naarstig op zoek zijn naar een manier om armoede te ontvluchten, we trotseren de elementen om de akkers op te gaan met de ontelbare, naamloze mannen en vrouwen die zwoegen op het land en we nemen een kijkje in een Twentse textielfabriek waar arbeiders, soms niet ouder dan tien jaar, dag in dag uit massaproductie draaien.

Talloze activiteiten – dit jaar zowel fysiek als online – geven inzicht in de historische context van de wereld van vandaag. De Maand van de Geschiedenis opent officieel op zondag 3 oktober met een live uitzending van VPRO-radioprogramma OVT vanuit het Openluchtmuseum in Arnhem. Aansluitend vindt in Nijmegen het Erfgoedfestival plaats, waarvoor tien artiesten – onder wie Remy van Kesteren, Katinka Polderman en Ellen ten Damme, zich lieten inspireren door Gelderse erfgoedlocaties en het thema ‘Aan het werk’. Maar al op zaterdag 2 oktober kun je je onderdompelen in de geschiedenis van arbeid, met het 8:UREN:FESTIVAL van het Internationaal Instituut voor Sociale Geschiedenis, dit jaar themapartner van de Maand. 

Trek je er graag op uit? Ga dan op fietsexcursie in Zeeland om te ontdekken hoe het landschap in de negentiende eeuw veranderde door de aanleg van havens, spoorwegen en andere reuzenwerken. Of maak een vakbondswandeling door Kampen, langs locaties die een rol speelden in de sociale ontwikkeling van deze stad. Ook voor kinderen is er weer genoeg te doen in de Maand: zij mogen hun eigen papier maken in IJmuiden, ontmoeten ir. Cornelis Lely in Lelystad of gaan aan het werk met miljoenen jaren oude fossielen in Boxtel.

Het werkende verleden van allerlei regio’s en plaatsen staat centraal tijdens verschillende programma’s. Zo leer je tijdens een afwisselende dag met een wandeling, muziek en lezingen alles over Leidse fabrieksarbeiders van weleer. In VeenendaalBaarn en Urk ontdek je de plaatselijke arbeidsgeschiedenis met uiteenlopende programma’s. En net als in voorgaande jaren vinden er ook in 2021 spin-offs plaats van de Maand, met de DAG van de Arnhemse Geschiedenis024Geschiedenis Nijmegen, het Festival van de Drentse Geschiedenis, de Bredase Maand van de Geschiedenis, de Week van de Koloniale Geschiedenis en de Nacht van de Utrechtse Geschiedenis.

In het sluitingsweekend van de Maand vindt op zaterdag 30 oktober traditioneel de Nacht van de Geschiedenis plaats in het Rijksmuseum in Amsterdam en op zondag de 31e wordt in een live uitzending van OVT de winnaar bekendgemaakt van de Libris Geschiedenis Prijs.

James Kennedy schrijft essay

Het jaarlijkse Maand van de Geschiedenis-essay wordt dit jaar geschreven door de Amerikaanse hoogleraar Moderne Nederlandse Geschiedenis James Kennedy. In Aan het werk onderzoekt hij het Nederlandse arbeidsethos en hoe dit zich sinds de naoorlogse jaren heeft ontwikkeld. Kennedy’s essay is in oktober te koop voor € 4,99 bij de boekhandel.

Ontdek gisteren, begrijp vandaag

Vanuit het verleden kun je het heden beter begrijpen en zo ook een beter begrip vormen van jezelf, je eigen achtergrond of omgeving. Begrip leidt tot inzicht, nuancering en mogelijk een andere kijk op de wereld. Daarom is oktober de Maand van de Geschiedenis, het grootste geschiedenisevenement van Nederland. Onder het motto ‘Ontdek gisteren, begrijp vandaag’ brengen we geschiedenis onder de aandacht bij miljoenen Nederlanders, samen met vele partnerorganisaties en honderden culturele instellingen, boekhandels en bibliotheken. 

Over de organisatie

Het Nederlands Openluchtmuseum organiseert in oktober 2021 voor de tiende maal de Maand van de Geschiedenis, die haar achttiende editie beleeft. Het Fonds voor Cultuurparticipatie is investeerder van de Maand van de Geschiedenis. De Libris Geschiedenis Prijs is onderdeel van de Maand van de Geschiedenis.

De Maand van de Geschiedenis is te vinden op FacebookTwitter en Instagram. Praat mee over de Maand met de hashtags #MvdG en #Aanhetwerk.