Katinka Polderman en Sophie Reinders verrassen met doeboek voor volwassenen vol erfgoed

Een woordzoeker met middeleeuwse woorden in het oorspronkelijke handschrift. Of een recept voor olie die goed is voor je gewrichten, gemaakt van puppy’s en wormen. Zwerfgoed – het doeboek voor volwassenen – van artiest Katinka Polderman en neerlandicus Sophie Reinders staat vol wonderlijke spelletjes, knutseltips en recepten. Allemaal gemaakt op basis van historische bronnen van de Radboud Universiteit.

Geïnspireerd door Radboud Erfgoed

Radboud Erfgoed is de instantie waar de collecties van de Universiteitsbibliotheek (UB), het Katholiek Documentatie Centrum (KDC) en het Universiteitsarchief (UA) samenkomen. Juni 2021 werden Katinka en Sophie door het Erfgoedfestival en Radboud Erfgoed bij elkaar gezet aan tafel. Hun opdracht: laat je inspireren door de vijf kilometer tellende Bijzondere Collecties van de Universiteitsbibliotheek.

Het resultaat is een wonderlijk doeboek voor volwassenen die houden van spelen. Zwerfgoed wordt uitgegeven door Uitgeverij Loopvis, onder andere bekend van het succesvolle miniboek Biografie van een vlieg. De presentatie van het boek is op 16 oktober tijdens de Grote Nijmeegse Geschiedenisquiz 2021 in de Lindenberg, Nijmegen. Vanaf 20 oktober is Zwerfgoed te verkrijgen in de boekhandel. Of online via uitgeverij Loopvis. Je kunt het boek hier online bestellen.

Katinka Polderman en Sophie Reinders

Sinds het winnen van het Leids Cabaret Festival in 2005 maakte Katinka Polderman (1981) al weer zes voorstellingen. Vol vrolijk cynisme, subtiele lompheid, engagement, rake observaties en doortimmerde liedjes. Maar nu zijn de theaters dicht. Geen probleem, want Katinka heeft haar handen vol aan het schrijven. Liedjes voor de NTR, theaterstukjes voor Andermans Veren en Spijkers met Koppen en columns voor Volkskrant Magazine. Bovendien is haar literaire debuut in de maak.

Katinka werkt tijdens haar residentie samen met onderzoeker Sophie Reinders. Sophie promoveerde in juni 2017 – cum laude – op het proefschrift ‘De mug en de kaars. Vriendschap en liefde in alba amicorum van adellijke vrouwen uit de Noordelijke Nederlanden 1575-1640’. Ruim vijf jaar lang was ze werkzaam als promovenda en docent Vroegmoderne Nederlandse Letterkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Momenteel geeft Sophie les aan de Universiteit Utrecht.