Ontdek de historische verhalen van Gelderland

De kern van het Erfgoedfestival 2020 zijn de residenties van tien kunstenaars op tien Gelderse erfgoedlocaties. Daaromheen is er een groep van vijftig aanhakers – musea, archieven, kastelen, organisaties, monumenten en historische verenigingen – met één voor één een prachtige historische verhalen verhaal rondom het thema Oost/West. In aanloop naar het historisch festival brengen we deze verhalen weer tot leven.

Het historisch erfgoed van Gelderland en de verhalen van vijftig aanhakers

Het festival staat volledig in het teken van cultuur en erfgoed in Gelderland. Met deze zesde editie slaan we echter een volledig nieuwe weg. We combineren de werelden van kunst en erfgoed en deze combinatie maakt het festival uniek. Tien kunstenaars verblijven op bijzondere erfgoedlocaties tijdens het festival. Naast deze tien kunstenaars zijn er ook vijftig aanhakers die in aanloop naar het festival historische verhalen delen over cultuur en erfgoed in Gelderland. De vijftig aanhakers hebben hun verhalen thematisch verbonden aan het overkoepelende festivalthema én aan de tien residenties. Deze historische verhalen staan in het teken van cultuur en erfgoed in gelderland. Ze plaatsen het thema Oost-West op de geschiedenis van Gelderland. Deze vijftig aanhakers vallen bijvoorbeeld onder musea, archieven, kastelen, monumenten en andere erfgoedorganisaties die verbonden zijn met het thema Oost/West en de tien residenties. Deze verhalen zijn in tegenstelling tot eerdere edities online te volgen.

Historische verhalen en de geschiedenis van Gelderland

Wat doet een Ottomaanse duiventil in Megchelen? Hoe komen twee Congolese zusjes terecht in een Nederlands weeshuis? En waarom hechtte zeeman Staring toch zoveel waarde aan twee – ogenschijnlijk waardeloze – zilveren muntstukken? Met het thema Oost/West gaan we op zoek naar verhalen over ontmoetingen tussen de slavenhandelaar en de tot slaaf gemaakte personen. Maar ook vele andere historische verhalen delen we op onze website. Van slavenhandel tot kruistochten. Van de Koude Oorlog tot globalisering. Alle historische feiten en verhalen bundelen we samen. In aanloop naar het festival lees je de historische verhalen van de vijftig aanhakers op onze website. Kom meer te weten over de geschiedenis van Gelderland. Lees de historische verhalen van de vijftig aanhakers op de website van het Erfgoedfestival.