Een efficiencyslag is ook grote armoede

gesprek Artez-studenten en Smedekink - Erfgoed Festival

Door: Mijke Pol

Het is nog niet eens zo lang geleden dat ik vloekte op de zoveelste overstap of vertraging. In normale tijden bestond mijn werk voor een groot deel uit reizen. Onderweg zijn. Ik woon in Den Bosch en veel erfgoedlocaties in Gelderland zijn niet per se heel goed te bereiken. Er kwamen OV-fietsen, buurtbussen en zelfs veerpontjes bij kijken. De voorbereiding van het Erfgoedfestival 2020 vond grotendeels plaats in het openbaar vervoer.

November vorig jaar begonnen we met het nadenken over de editie 2021. Het fysiek bezoeken van alle locaties was niet meer mogelijk. Ik moest ze leren kennen via de computer. En dus keek ik in de huiskamers van museumdirecteuren, leerde ik de huisdieren kennen van een archivaris en hoorde ik veel kinderstemmetjes.

Dat thuiswerken heeft als voordeel dat ik maar naar mijn zolder hoef te lopen voor een vergadering. Een grote efficiencyslag zeggen bedrijfskundigen dan. En dat is waar natuurlijk. Maar tegelijkertijd is het ook flinke armoede. Erfgoed kun je niet beleven via Teams of Zoom. En elkaar echt leren kennen is ook een stuk ingewikkelder. Bovendien is het bijzonder vermoeiend dat thuiswerken. Want in gesprekken met iemand anders, kijk je altijd naar nog iemand: jezelf. En dat leidt wellicht nog meer af dan de in beeld wandelende huisdieren en peuters. Het is bijzonder onnatuurlijk om tijdens een gesprek voortdurend ook je eigen hoofd te zien. Dat zelfbewustzijn maakt dat je net wat vaker met je handen door je haar gaat, dat je opeens ontdekt dat je bijzonder onaardig kan fronsen en dat je je kantoor misschien eens moet opruimen.

Dat gezegd hebbende, is het ons weer gelukt. Er is een line-up bekend. En die is beeldschoon. Wel compleet samengesteld via de computer, dus locaties zijn waarschijnlijk in het echt nog veel mooier en artiesten ook. Kortom: ik ga ervan uit dat het eigenlijk alleen maar mee kan vallen. En het mooie is: u ziet hopelijk dit najaar alles weer gewoon live. Noteer maar vast in de agenda: 3 oktober 2021, 12.00 uur. Dan is de opening van het Erfgoedfestival 2021. En dan ziet u uzelf niet. Beloofd.