15 mei 2018

Klooster Graefenthal, Goch Duitsland

Het thema van het Erfgoedfestival 2018 is ‘grenzen’. Voor de preview bustour zijn we letterlijk over de grens gegaan! Gelderland was ooit namelijk veel groter, een deel van Duitsland behoorde tot het Overkwartier van Gelre. Met veel plezier heb ik de serie Ridders van Gelre gevolgd op Omroep Gelderland. Ridder René, vandaag ook van de partij, bezocht het klooster in het kader van één van de afleveringen. Zelf was ik nog niet eerder in het klooster geweest, dus alweer een primeur! Wat een schitterende locatie, dat op slechts 5km van de Nederlandse grens aan de oever van rivier de Niers.

Het voormalige adellijke cisterciënzer vrouwenklooster werd in het jaar 1248 gesticht door Otto II van Gelre. In de tweede helft van de 13e eeuw kwam Kloster Graefenthal tot grote bloei, mede te danken aan de macht van de graven van Gelre. Door schenkingen was het klooster in bezit van boerderijen en grote landerijen in de streek. In 1802 werd het klooster geseculariseerd (ontkerkt) door het leger van Napoleon, op dat moment in bezit van 36 boerderijen en 3600 morgen land. Een morgen land is een oude oppervlaktemaat, duidend op een gebied dat je in één morgen kon ploegen. Het klooster ging verder als boerenbedrijf, na verslechtering van de gebouwen werden deze verkocht aan verschillende personen of gesloopt.

Het kloostercomplex, nu particulier eigendom, is zeker nog herkenbaar, door de overeind gebleven ommuring en de grachten. Op het terrein staat een schitterende toren, de duiventoren. Een heel romantisch schilderachtig plekje! Van het oude kloostergebouw bestaat nog de noordelijke vleugel van de kruisgang met een kruisribgewelf uit de 15e eeuw en schitterende vensters in gotische stijl. Het klooster was 125 jaar lang de begraafplaats voor de familie Van Gelre en vormt daarmee de oorsprong van de Gelderlandse geschiedenis. Graefenthal is voor Gelderland wat Delft is voor de Oranjes, hier bevind zich het familiemausoleum van de Gelderse dynastie. Het grafmonument van de stichter van het klooster, graaf Otto II Van Gelre, is te bezichtigen op het terrein.

We hebben heerlijk geluncht in het klooster, en een rondleiding gekregen door het gebouw en over het terrein. Op bepaalde zondagen kun je voor €4 een rondleiding volgen, georganiseerd door de stad Goch (90 minuten). Het klooster zelf organiseert ook groepsrondleidingen. Meer informatie vind je op:
http://www.kloster-graefenthal.de/
Zaterdag 30 juni en zondag 1 juli is er een brocante markt op het kloosterterrein, ik heb erg veel zin om deze te bezoeken!

In het kader van het Erfgoedfestival is er een speciale fietstocht door het Overkwartier van Gelderland die ook het klooster aandoet. Meer informatie hierover vind je op:
https://erfgoedfestival.nl/duitsland/

 

Geschreven door festivalblogger: Janette van Egten, janettesheartforholland.com

 

 

Geschreven door Erfgoed Gelderland

Erfgoed Gelderland

Deel deze pagina op social media: