15 mei 2018

Gennep, Limburg

We maken een uitstapje terug in de tijd, naar Ganapja. Daar waar de rivieren de Maas en de Niers samenkomen. We betreden de stad via de oude stadspoort, te midden van de eeuwenoude stadsmuur.

We volgen onze gids Willy Michels, in historische kledij gestoken. Op weg naar het stadshuis komen we langs de imposante oude St. Martinuskerk, ontworpen door Pierre Cuypers. De zon breekt door, boven ons klinkt het geklepper van een ooievaar. Aangekomen bij het stadhuis kijkt het dier op ons neer vanaf zijn nest op het gebouw. Binnen deze muren heeft zich heel wat afgespeeld. Er zaten gevangenen, er werd recht gesproken, bood onderdak voor de postdiensten en er lag graan opgeslagen. Achter elkaar beklimmen we de smalle trap van de toren en vangen vanuit het venster een glimp op van het levendige marktplein. Na de afdaling zetten we koers naar het statige Petershuis, geen tijd te verliezen want we zijn tenslotte slechts op doorreis. We komen oog in oog met kasteel het Genepper Huis, en een plattegrond van het Duitse Lijntje van de Nederlandsch- Brabantsch- Duitsche spoorwegmaatschappij. Er loopt een prachtig wandelpad langs de spoorlijn. Via oude houten trappen bereiken we de keldergewelven van het pakhuis. Op lange tafels liggen de gewassen scherven van oude keramieken kommen en schalen, klaar om gesorteerd en opnieuw te worden samengevoegd tot één geheel. Graag hadden we de stadsarcheoloog Jan Wessels geholpen met dit monnikenwerk maar voor de vespers dienen we terug in Nijmegen te geraken.

Terug in de 21e eeuw, Gennep (gemeente) heeft dé primeur: de eerste stad in Nederland met zes unieke Selfie-Points. Gennep kent veel mooie historische plekjes en met deze bijzondere herkenbare groene tegels zetten ze deze locaties op een leuke manier in de spotlights. In Gennep zijn de Selfie-Points van keramiek, passend bij het prachtige Ellen Hoffmannplein. Hier vind je schitterende mozaïeken, ieder met hun eigen verhaal. Ellen Hoffmann was een Joodse inwoonster, zij kwam om tijdens de Tweede Wereldoorlog. De locaties van de Selfie-Points zijn verbonden aan social media en een speciale app. Op de Facebookpagina kun je jouw selfie plaatsen, in de app vind je interessante informatie over de plek waar je staat en de bezienswaardigheid. Meer interactieve geschiedenis snuif je op door de ‘Liberation Route’. Via een hoorspel ontdek je alles over de laatste grote slag aan het westelijk front gedurende 1944- 1945. Ook op internet, op de website van de Vogelbescherming Nederland, vind je live beelden van de broedende ooievaar op het stadhuis.

Wat een ontzettende leuke stad, en zo dicht bij huis! Zonder het Erfgoedfestival had ik het allemaal over het hoofd gezien. Het Stadhuis van GennepMuseum Het PetershuisBeleef het Duitse lijntje en de Liberation Route. Mijn bezoek met de blogbus van het Erfgoedfestival was dan ook zeker niet het laatste bezoek aan Gennep. Op onderstaande website vind je alles wat Gennep te bieden heeft:
https://www.liefdevoorlimburg.nl/…/bezienswa…/plaats-gennep…

Wat er te doen is in Limburg tijdens het Erfgoedfestival vind je op de website:
https://erfgoedfestival.nl/limburg/

 

Geschreven door festivalblogger: Janette van Egten, janettesheartforholland.com

 

 

Geschreven door Erfgoed Gelderland

Erfgoed Gelderland

Deel deze pagina op social media: