Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Wandeling Landgoederen

26 mei 2018 - 14:00 - 15:30

Begeleide wandeling door de voormalige landgoederen De Pasch, Sophia’s Hoeve en De Vlijt.

Wandeling o.l.v. een gids door de landgoederen De Pasch en De Vlijt. Waar tegenwoordig de Parkenbuurt is lagen vroeger de landgoederen De Pasch, De Vlijt en Sophia’s Hoeve. Maak kennis met de ontstaansgeschiedenis van deze geliefde buurt, waardoor Apeldoorn een geheel ander aanzien kreeg.

In het midden van de 19e eeuw was de grens van het dorp Apeldoorn in oostelijke richting makkelijk te trekken. Er was een Dorpsstraat met boerderijen, stalhouderijen en logementen met hier en daar de noodzakelijke nering van ambachtslieden. Ook de Oude- of Mariakerk stond nadrukkelijk aan deze straat. Er was één belangrijke kruising in deze noord-zuid route: die van de Deventerweg naar het oosten en een zandpad naar wat nu de Asselsestraat heet, naar het westen. Grenzend aan de noord-oostzijde van de Dorpsstraat lagen destijds de voornoemde, nogal verwaarloosde landgoederen. De huidige Paslaan functioneerde in die tijd als oprijlaan vanaf de Dorpsstraat naar het huis ‘De Pasch’.

In de jaren ’60 en ’70 van de 19e eeuw werden deze landgoederen verkaveld en er een nieuwe bestemming aan gegeven: een villapark voor welgestelden op een forse kavel voor weinig geld. De meanderende lanen en waterpartijen doen denken aan een Engels landschapspark. Zo vormt de wijk De Parken al sinds jaar en dag de grens tussen het oude dorp en de nieuwe rijken.

De wandeling start op 26 mei om 14.00 bij muziektent Oranjepark. Deelname is gratis.

Gegevens

Datum:
26 mei 2018
Tijd:
14:00 - 15:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Erfgoedplatform Apeldoorn
Telefoon:
055-5268539
E-mail:
e.dejong@coda-apeldoorn.nl
Website:
erfgoedplatformapeldoorn.nl

Overige informatie

Leuk voor kinderen
nee
Geschikt voor minder validen
nee
Vertaling naar Duits gewenst
nee

Locatie

Muziektent Oranjepark
Oranjepark, Regentesselaan
Apeldoorn, Nederland
+ Google Maps

Deel deze pagina op social media: