Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Fiets- en wandelroutes: “Vestingstad” Gennep

23 mei 2018 - 31 december 2018

In een bocht van de Maas ligt de ruïne van het Genneper Huys. Eens een machtige burcht die de scheepvaart over de Maas controleerde. Op de oostelijke Maasoever beheerste ze het gebied tussen de Maas en het uitgestrekte Reichswald. Door haar strategische ligging in de oksel van Maas en Niers was de vesting moeilijk te nemen en vaak het toneel van zware gevechten. Vooral tijdens de 80-jarige oorlog, de “Nederlandse vrijheidsoorlog”, werd er vele malen om het Genneper Huys slag geleverd tussen de Spaanse en Staatse troepen. Het bekendst is de belegering door prins Frederik Hendrik in 1641 die met 20.000 man de Spanjaarden tot overgave dwong. Het spreekt voor zich dat het Genneper Huys voor het stadje Gennep en het Land van Maas & Niers telkens oorlog en ellende met zich meebracht.

Het Genneper Huys heeft evenwel ook een vredesapostel voortgebracht. Dit was St. Norbertus van Gennep en was een zoon van Heribert, heer van Gennep. St. Norbertus werd geboren omstreeks 1080. Hij stichtte de orde van de Norbertijnen, ook bekend als Premonstratenzers. Een manshoog beeld van hem vindt u niet alleen op de markt te Gennep en Xanten, maar ook op de Karelsbrug in Praag en in de St. Pieter te Rome. Hij is begraven in klooster Strahov te Praag.

In museum het Petershuis vindt u onder andere een model van het Genneper Huys, archeologische vondsten, films en gravures. Op de website van bezoekerscentrum Martinustoren leest u meer over het Genneper Huys en de geschiedenis van Gennep.

U kunt kennismaken met de geschiedenis van Gennep, het Genneper Huys en St. Norbertus d.m.v. een fietsroute de “Genneper Huys belegeringsroute“. Daarnaast zijn er een aantal wandelroutes beschikbaar “Vesting ’t Genneperhuis“, “Stadswandeling Gennep” en “Historisch Gennep rolstoelroute“. De verschillende routes lopen langs allerlei bijzondere bezienswaardigheden. Klik op de links voor meer informatie over de routes en hoe u deze kunt downloaden.

Dankzij Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers is de belegeringsroute ook al online te beleven:

Film: Genneper Huys belegeringsroute

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
31 december 2018
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/historisch-gennep

Organisator

Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers
Telefoon:
0485-471152
E-mail:
filmwerkgroepcmn@gmail.com
Website:
www.martinustoren.nl

Locatie

Bezoekerscentrum Martinustoren
Torenstraat 17
Gennep, Limburg 6591 CD Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/

Deel deze pagina op social media: