Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Tentoonstelling ‘Wachters van het Noorden. Romeinen in Wijchen’

23 mei 2018 - 28 oktober 2018

€5

De eerste vier eeuwen van onze jaartelling maakten de zuidelijke helft van ons land deel uit van het Romeinse Rijk. Deze grens liep dwars door de provincie Gelderland. In de tweede helft van de eerste eeuw, na de Bataafse opstand (69/70 na C.), brak er een periode van vrede aan (Pax Romana). De Romeinen legden legerplaatsen aan bij de grens en garandeerden rust en orde. Overal in het rijk nam de plaatselijke bevolking de Romeinse organisatievorm en sommige gewoonten over (romanisering). Dit gebeurde echter niet overal (begraafcultuur).

Romeinse villa
Nieuwe steden werden gebouwd, Ulpia Noviomagus (Nijmegen) en Forum Hadriani (Voorburg), en op het land verrezen villa’s. Dit alles naar Romeins voorbeeld. In Museum Kasteel Wijchen is van 28 april tot en met 28 oktober de tentoonstelling ‘Wachters van het Noorden. Romeinen in Wijchen’ te zien. Het vertrekpunt van deze tentoonstelling is de vondst van resten van zo’n Romeinse villa in Wijchen. Deze villa lag ten zuiden van de Limes, in de buurt van Nijmegen.

Grens tussen lokale en Romeinse cultuur
De grote vraag is voor wie deze villa is gebouwd. Was het voor een Romeinse of voor een lokale voormalige militair die in dienst was geweest van het Romeinse leger? In de tentoonstelling gaan we op zoek naar welke aspecten er bij de opgravingen zijn gevonden en wat deze aspecten ons kunnen vertellen over de grenzen tussen deze twee culturen; de Romeinse en de Bataafse.

In de tentoonstelling wordt een impressie gegeven van de inrichting van de villa en er zijn allerlei mooie vondsten te bewonderen. Een andere belangrijke bron van informatie zijn de grafvondsten in de buurt van de villa. Ze bevatten een aantal verrassende elementen die het niet eenvoudig maken om te bepalen waar de grens tussen de Romeinse en de lokale cultuur nu precies heeft gelegen. Ontdek je met ons mee?

De tentoonstelling ‘Wachters van het Noorden. Romeinen in Wijchen’ is vanaf 28 april t/m 28 oktober 2018 te zien in Museum Kasteel Wijchen. Entreeprijs Kasteel Wijchen volwassenen €5, CJP/Studentenkaart €4, Kinderen 7 t/m 18 jaar €3. Kijk voor meer informatie en openingstijden op www.museumwijchen.nl.

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
28 oktober 2018
Kosten:
€5
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.museumwijchen.nl

Organisator

Museum Kasteel Wijchen
Telefoon:
024 6424744
E-mail:
contact@museumwijchen.nl
Website:
www.museumwijchen.nl

Overige informatie

Leuk voor kinderen
ja
Geschikt voor minder validen
ja
Vertaling naar Duits gewenst
ja

Locatie

Museum Kasteel Wijchen
Kasteellaan 9
Wijchen, Gelderland 5502 DA Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
024 6424744
Website:
www.museumwijchen.nl

Deel deze pagina op social media: