Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Fiets- en wandelroutes: Spoorstad Gennep – Duits lijntje

23 mei 2018 - 31 december 2018

Aan het einde van de 19e eeuw was Gennep een bloeiend spoorstadje. Hier waren het hoofdkantoor, het grensstation en de werkplaatsen gevestigd van de particuliere NBDS, de Noord Brabantsch Duitsche Spoorwegmaatschappij. Station Gennep was een van de grootste grensstations van Nederland. Het NBDS traject Boxtel – Gennep – Wezel was destijds een onderdeel van de snelste verbinding tussen Londen – Berlijn – St.Petersburg en overbrugde Maas en Rijn. In Gennep stopten Europese vorsten, zoals de keizer van Duitsland en de tsaar van Rusland, als ze op familiebezoek gingen. Ook het postverkeer van Groot -Brittannië en de VS met Noord- en Oost-Europa liep via het ‘Duits lijntje’.

Het Duits lijntje was niet alleen onderdeel van de kortste verbinding Londen – St. Petersburg, maar de NBDS was ook in het bezit van de “Blauwe Brabander”, de hoge snelheidstrein uit die dagen.
De Eerste Wereldoorlog betekende het einde van de NBDS. Het Duits lijntje zou nog twee keer een rol spelen op het wereldtoneel: 10 mei 1940 bij de inval door nazi-Duitsland en in februari 1945 bij de geallieerde inval in Duitsland. Tijdens deze slag om de Niederrhein werd station Gennep verwoest en kwam er een einde aan het Duits lijntje. De Loc 094 in Gennep herinnert nog aan het “spoorstadverleden”.

U kunt het Genneps spoorwegverleden in Gennep herbeleven d.m.v. twee fietsroutes de “Pantsertreinroute” en de “Tsaren en Keizersroute”. Daarnaast kunt u de “Gennep Spoorstadwandeling” lopen. De verschillende routes lopen langs allerlei bijzondere bezienswaardigheden. Klik op de links voor meer informatie over de routes en hoe u deze kunt downloaden.

Dankzij Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers zijn de routes ook al online te beleven:

Film: De Pantsertreinroute
Film: De Tsaren en Keizersroute

 

 

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
31 december 2018
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
Website:
www.martinustoren.nl/nl/het-duits-lijntje

Organisator

Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers
Telefoon:
0485-471152
E-mail:
filmwerkgroepcmn@gmail.com
Website:
www.martinustoren.nl

Locatie

Bezoekerscentrum Martinustoren
Torenstraat 17
Gennep, Limburg 6591 CD Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/

Deel deze pagina op social media: