Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Residentie in SKAUHYTT bij het Kunstgemaal

23 mei 2018 - 22 juli 2018

In 2016 trok kunstenaar Ole Nieling voor een half jaar de Noorse wildernis in. In het natuurgebied Bymarka, dicht bij de stad Trondheim, leefde hij op de grens van onbedwongen wildernis en moderne samenleving. Op deze wijze experimenteerde hij met het achter zich laten van de moderne wereld om zo te ervaren hoe het is te leven zonder alle gemakken van deze tijd en het ontbreken van sociale contacten. Een zoektocht naar stilte waarin vooral eenzaamheid werd gevonden en waar hij de confrontatie met zijn eigen grenzen aanging.

Van materialen die hij in het bos en in de stad vond bouwde Ole in de bergen van Bymarka een huisje waarin hij tot het einde van zijn verblijf woonde. Het bouwwerk kreeg de titel ‘Skauhytt’. In 2017 keerde Ole terug om ‘Skauhytt’ te documenteren, demonteren en naar Nederland te vervoeren. Daar is het opnieuw in elkaar gezet en is het op een reis door Europa gegaan.

Het Kunstgemaal in Bronkhorst mag de komende tien jaar ook kunst in de buitenlucht plaatsen. Naar aanleiding hiervan zal ‘Skauhytt’ in 2018 tentoongesteld worden als residentie locatie. Dit betekent dat er een ruimte ontstaat waar de kunst en de kunstenaar zich kunnen meten aan de elementen van de natuur. Er is een selectie gemaakt van negen verschillende kunstenaars die de uitdaging aangaan om te proeven aan een vergelijkbare ervaring; het verlaten van het hun veilige, vertrouwde atelier en hun intrede in ‘Skauhytt’ te nemen. Wat doet het met deze kunstenaars om zich tijdelijk over te geven aan het ritme van de natuur en zich van vrijwel elke luxe te ontdoen?

Het Kunstgemaal weet moderne kunst naar deze locatie te brengen op een manier die nieuwsgierig maakt, vernieuwend is en een innerlijke rust uitstraalt die het omliggende contreien spiegelt. Naast dat de omgeving van het Kunstgemaal het toonbeeld van de idyllische natuur omvat, is het een locatie die op symbolische wijze letterlijk een grens markeert. Hier is de relatie tussen de mens en het water duidelijk aanwezig: de moderne tijd en de natuur die zij poogt te temmen.

De taak aan de kunstenaars is aan de hand van het thema grenzen, gedurende hun verblijf aan de slag te gaan. Het doel is om een blijvende herinnering toe te voegen aan de omgeving van het Kunstgemaal. De kunstenaars zijn vrij om een nieuw werk te maken of op het werk van een voorganger als basis te gebruiken.

 

Kom kijken naar de kunstenaars en hun werken en bezoek in de festivalperiode de SKAUHYTT bij het Kunstgemaal. De kunstenaars zijn van woensdag t/m zondag aanwezig. Kijk voor meer informatie op: www.skauhytt.nl. Actuele openingstijden vindt u op: hetkunstgemaal.nl. Entree gratis.

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
22 juli 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.skauhytt.nl

Locatie

Het Kunstgemaal
Veerweg 1,
Bronkhorst, Gelderland 7226 LP Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0575 472550
Website:
http://www.hetkunstgemaal.nl

Overige informatie

Leuk voor kinderen
ja
Vertaling naar Duits gewenst
ja

Deel deze pagina op social media: