Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Overkwartier in kaart

23 mei 2018 - 29 juli 2018

Oude kaarten van Limburg – Zie de grenzen veranderen in ‘Overkwartier in kaart’

Hoe jong de provincie Limburg is, zie je pas goed als je er oude kaarten op naslaat. In het Limburgs Museum kan dat dankzij de kabinetspresentatie ‘Overkwartier in kaart’. De expositie is te zien van 4 mei t/m 29 juli 2018 in de zaal Limburg ontstaat… steeds opnieuw.

Je ziet de grenzen tussen de 16e en 19e eeuw voortdurend veranderen. Dan waren de Spanjaarden er de baas, dan weer de Staatse troepen, later de Fransen en Pruisen en Oostenrijkers. Limburg was versnipperd. Pas in 1839 kreeg de provincie zijn huidige grenzen.

Voordat er moderne kaarten werden gemaakt, vanaf de 16e eeuw, hoorden grote delen van Noord- en Midden-Limburg bij het Hertogdom Gelderland. Gelderland bestond uit vier delen, kwartieren genaamd. Onze streken maakten deel uit van het ‘Overkwartier’. Roermond was er de hoofdstad van; Venlo was een belangrijke vestingstad, net als Geldern, Straelen en Wachtendonk.

Hoe dit Gelderse land uiteindelijk – na honderden jaren van belegeringen, oorlogen, onderhandelingen en vredesverdragen – uitgroeide tot de provincie Limburg, is te zien in ‘Overkwartier in kaart’. Een kleine selectie uit de rijke cartografische collectie van het Limburgs Museum, gericht op het stuk Limburg dat ooit Gelderland was.

Het Limburgs Museum is dinsdag t/m zondag van 11:00 tot 17:00 uur geopend.
De expositie is te bezoeken tegen het regulier tarief. Voor meer informatie over de actuele openingstijden, entreeprijzen en e-tickets ga naar de website www.limburgsmuseum.nl

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
29 juli 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.limburgsmuseum.nl

Organisator

Limburgs Museum
Telefoon:
077-3522112
E-mail:
info@limburgsmuseum.nl

Locatie

Startpunt: Limburgs Museum
Keulsepoort 5
Venlo, 5911 BX Nederland
+ Google Maps

Deel deze pagina op social media: