Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Ongekend Ornament: Duits Zandsteen op Huis Bergh

23 mei 2018 - 1 maart 2019

€13,50

Kasteel Huis Bergh ligt aan de flanken van het golvende landschap van het Montferland en op de grens van het Rijndal in het Nederlands-Duitse grensgebied. Het kasteel was het stamslot van de machtige heren en graven Van den Bergh. Het is ingericht met een imposante kunstverzameling. De bouwgeschiedenis gaat terug tot de 13e-eeuw. Kasteel Huis Bergh is enorm rijk aan verhalen. Of het nu gaat over de kunst of de historie, er is in de 800 jaar dat Kasteel Huis Bergh oud is veel gebeurd en te vertellen. Naast de reguliere collectie en activiteiten op Kasteel Huis Bergh, zijn er ook jaarlijkse tentoonstellingen die een onderwerp van de collectie en het kasteel uitlichten.

Tentoonstelling 2018: Ongekend Ornament

In het voorjaar van 2018 gebeurt er iets bijzonders op Huis Bergh. Met een enorme kraan worden zware brokken Baumberger zandsteen op de binnenplaats van het kasteel getakeld. Deze brokken zandsteen vormen samen de originele, rijk versierde, barokke ingangspartij die eeuwenlang de ingang van Huis Bergh sierde. In een frame en onder een overkapping is deze deuromlijsting uit 1700 weer veilig te zien op de binnenplaats van het kasteel. Om dit heugelijke feit te vieren en om een onderbelicht aspect van het kasteel onder de aandacht te brengen wijdt Huis Bergh een tentoonstelling aan Baumberger zandsteen. Talrijke gebeeldhouwde ornamenten sieren kerken en kloosters vooral in het grensgebied maar ook op andere plekken in Nederland en Duitsland.

Graaf Oswald III en Jan Rendeles

Oswald III, graaf van den Bergh (1646-1712) gaf veel geld uit aan de verfraaiing van zijn kasteel. Een aantal bestellingen voor tuinbeelden en -vazen, deuromlijstingen, balustrade en pilaren kwam terecht bij de beeldhouwer Jan Rendeles uit Coesfeld (Dld). Voor de tentoonstelling kan er worden geput uit het rijke archief van Huis Bergh waarin zich correspondentie en modeltekeningen van de beeldhouwer voor de graaf bevinden.

Autoroute De Grens over

In het kader van deze tentoonstelling is er ook een autoroute die langs kerken en kloosters leidt waar fraaie beeldhouwwerken van Baumberger zandsteen te zien zijn. De route begint in ’s-Heerenberg en eindigt in Havixbeck, in de omgeving van Münster (Dld) en vice versa. In Havixbeck is het Baumberger Sandsteinmuseum waar u zich nog verder kunt verdiepen in deze zandsteen.

De entreekosten bedragen €13,50 voor volwassenen en €8,50 voor kinderen.

De tentoonstelling ‘Ongekend Ornament Zandsteen op Huis Bergh’ is te bezoeken van 20 april 2018 tot 1 maart 2019. Maandag gesloten. Kijk voor actuele openingstijden op www.huisbergh.nl.

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
1 maart 2019
Kosten:
€13,50
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Organisator

Kasteel Huis Bergh
Telefoon:
0314-661281
E-mail:
info@huisbergh.nl
Website:
www.huisbergh.nl

Overige informatie

Leuk voor kinderen
ja
Geschikt voor minder validen
ja
Vertaling naar Duits gewenst
ja

Locatie

Kasteel Huis Bergh
Hof van Bergh 8
's-Heerenberg, Gelderland 7041 ac Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
0314-661281
Website:
www.huisbergh.nl

Deel deze pagina op social media: