Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Onbegrensd wonen in Arnhem

27 mei 2018 - 13:30 - 16:30

|Terugkerend Evenement (Bekijk alle)

Eén activiteit op 24 juni 2018 om 1:30pm

Kom een kijkje nemen bij gerestaureerde woningen waar de tijd heeft stil gestaan en ontdek de grensoverschrijdende woongeschiedenis van Arnhem. Bewoners hebben de woningen ingericht naar de tijd van toen en vertellen verhalen over het leven van weleer. Open op zondagmiddag 27 mei en 24 juni. Meer informatie, actuele tijden en adressen: www.museumwoningenarnhem.nl.

 

Onbegrensd wonen in Arnhem

De woongeschiedenis in Arnhem laat zien dat binnen de stad Arnhem vele stappen werden gezet om de stadsgrenzen te verleggen. Stadsarchitect Hendrik Jan Heuvelink sr. probeerde in 1853 met zijn uitbreidingsplan de groei van de stad in goede banen te leiden. Alles werd uit de kast gehaald om de rijke burgers naar de stad te lokken. Langs de buitensingels en Rijnkade werden grote herenhuizen aan brede singels gebouwd. Ondertussen waren de leef- en werkomstandigheden van de arbeiders in Arnhem te triest voor woorden. Zo werden grenzen tussen mensen bepaald door de woningen waar ze in woonden. Het Sint Petersgasthuis bouwde in 1866 nieuwe woningen voor armen, zieken en minderbedeelde weduwen. Eén van deze woningen is opengesteld voor bezoekers.

 

Net voor de Tweede Wereldoorlog stak Arnhem zijn eigen grens over en groeide de stad uit tot over de Rijn. In Arnhem-zuid verrees een tuinstad. Na de oorlog ontstond het nieuwe stadsdeel Malburgen. Vanwege de enorme woningnood werden her en der portiekflats toegevoegd. De echte Arnhemmer was echter met geen stok de brug over te krijgen. De verhalen van Malburgen worden verteld in de museumwoningen Zilverschoonstraat (1951), Hazelaarstraat (1946) en in het gemaal Gelderse Rooslaan (1934).

 

Dit voorjaar wordt er een jaren 70-woning geopend. De woongrens werd opnieuw verlegd: woonden mensen eerder vooral in stadswoningen, eengezinswoningen en portiekflats, nu deed het fenomeen galerijwoning zijn intrede. Grote wooncomplexen werden gerealiseerd, mooi gelegen in een grote groene ruimte.

 

 

Gegevens

Datum:
27 mei 2018
Tijd:
13:30 - 16:30
Evenement Categorie:
Evenement Tags:
Website:
www.museumwoningenarnhem.nl

Organisator

Volkshuisvesting Arnhem
Telefoon:
026-3712802
E-mail:
r.vd.weide@volkshuisvesting.nl
Website:
www.museumwoningenarnhem.nl

Overige informatie

Leuk voor kinderen
ja
Geschikt voor minder validen
nee

Deel deze pagina op social media: