Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Fiets- en wandelroutes: Liberationstad Gennep

23 mei 2018 - 31 december 2018

De Liberation Route is de route die de geallieerde legers vanaf de landing in Normandië volgden naar Berlijn. Het gebied rond Arnhem en Nijmegen speelde aan het einde van de Tweede Wereldoorlog een hoofdrol in de bevrijding van Europa. Hier vond Operatie Market Garden plaats. Dit was de dramatisch mislukte sprong over de Rijn, bij de meeste mensen bekend van de film “A bridge too far”. Operatie Veritable is de meeste mensen echter onbekend. Het was de veldslag die de inleiding vormde voor de sprong over de Rijn. Hierna volgde snel de uiteindelijke nederlaag van nazi-Duitsland.

In het land van Maas & Niers vonden beide operaties plaats. Gennep neemt in dit project een bijzondere plaats in. Hier beleeft u vooral Operatie Veritable. De slag om het Reichswald en de slag om Gennep vormden de proloog tot de geslaagde sprong over de Rijn. De Martinustoren draagt de sporen van Operatie Veritable en vertelt u het verhaal ervan. De toren is tevens het startpunt van 2 fietsroutes en een wandelroute die u o.a. door het grote Reichswald leiden, waar de laatste grote veldslag aan het westelijk front plaatsvond. Hier vindt u ook het grootste Britse oorlogskerkhof in Europa uit de Tweede Wereldoorlog en het grootste Duitse oorlogskerkhof van de Niederrhein.

U kunt de bevrijding van Gennep en het land van Maas en Niers herbeleven d.m.v. twee fietsroutes de “Bevrijdingsroute 1944-1945” en de “De Slag om het Reichswaldroute”. Daarnaast kunt u de “Liberationroute wandeling” lopen. De verschillende routes lopen langs allerlei bijzondere bezienswaardigheden. Klik op de links voor meer informatie over de routes en hoe u deze kunt downloaden.

Dankzij Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers zijn de routes ook al online te beleven:

Film: Bevrijdingsroute 1944-1945
Film: De Slag om het Reichswaldroute

 

 

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
31 december 2018
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/liberation-route

Organisator

Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers
Telefoon:
0485-471152
E-mail:
filmwerkgroepcmn@gmail.com
Website:
www.martinustoren.nl

Locatie

Bezoekerscentrum Martinustoren
Torenstraat 17
Gennep, Limburg 6591 CD Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/

Deel deze pagina op social media: