Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Fiets- en wandelroutes: Keramiekstad Gennep

23 mei 2018 - 31 december 2018

De keramiekproducten worden in het land van Maas en Niers als sinds de Romeinse tijd geproduceerd in de hele regio. Gedurende vele eeuwen heeft de Maas klei afgezet in het Land van Maas & Niers. De bewoners hebben er eeuwenlang dankbaar gebruik van gemaakt. Hoe de producten eruit zagen en hoe deze geproduceerd werden, werd duidelijk door de historie bepaald. Vanaf de 17de eeuw ontwikkelde zich in Gennep een rijke pottenbakkers-traditie. Ze wordt gerekend tot de Nederrijnse keramiektraditie. Deze ambachtelijke keramiek moest het echter afleggen tegen het industrieel vervaardigde keramiek, zoals die vanaf de 19de eeuw onder andere in Maastricht vervaardigd werd (Petrus Regout, Sphinx). Ook in het Land van Maas & Niers ging men de klei industrieel verwerken. Er ontstonden steenfabrieken en talrijke bloempottenfabrieken. In Milsbeek herinnert de gerestaureerde bloempottenfabriek ‘de Jacobsladder’ nog aan deze periode.

Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Naast potjes is men weer ambachtelijke keramiek gaan produceren: het “Milsbeeks Bont” ook bekend als “Limburgs Bont”. Dit werd bekend tot ver over de Nederlandse grens, zelf tot in de Verenigde Staten. Hieruit groeide de huidige situatie: een grote verscheidenheid aan keramisten, die laten zien hoe veelzijdig en creatief men met klei kan zijn. Zij organiseren sinds 1980 de grote internationale keramiekmanifestatie “Keramisto”. Het is een van de grootste pottenbakkersmarkten van Europa. Meer weten over dit potterbakkersverleden, kijk dan de film “Een rijk Pottenbakkersverleden“.

De keramiekhistorie van het Land van Maas & Niers kunt u al fietsend leren kennen via 2 keramiekroutes en een wandelroute. Een bezoek aan o.a. museum het Petershuis en de voormalige bloempotjesfabriek de Jacobsladder, tegenwoordig museum de Oude Pottenbakkerij, laten u de smaak van keramiek proeven.
Introductiefilm: ‘Een Rijk Pottenbakkersverleden”

U kunt keramiekhistorie van het land van Maas en Niers beleven door middel van twee fietsroutes de route “Romeinen en Keramiek” en de “Maas en Keramiekroute”. Daarnaast kunt u de “Kunst en Keramiekroute Historisch Gennep” wandelen. De verschillende routes lopen langs allerlei bijzondere bezienswaardigheden. Klik op de links voor meer informatie over de routes en hoe u deze kunt downloaden.

Dankzij Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers zijn de routes ook al online te beleven:

Film: de Romeinen en Keramiek route
Film: de Maas en Keramiekroute

 

Gegevens

Begin:
23 mei 2018
Einde:
31 december 2018
Evenement Categorieën:
, , ,
Evenement Tags:
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/keramiek

Organisator

Filmwerkgroep Cultuurhistorie Maas en Niers
Telefoon:
0485-471152
E-mail:
filmwerkgroepcmn@gmail.com
Website:
www.martinustoren.nl

Overige informatie

Vertaling naar Duits gewenst
nee

Locatie

Bezoekerscentrum Martinustoren
Torenstraat 17
Gennep, Limburg 6591 CD Nederland
+ Google Maps
Website:
http://www.martinustoren.nl/nl/

Deel deze pagina op social media: