Laden Activiteiten

« Alle Activiteiten

  • Dit event is voorbij.

Dubbelexpositie Nijkerk en de Zuiderzee

14 juni 2018 - 29 december 2018

In 2018 organiseren Museum Nijkerk en Stoomgemaal Arkemheen de dubbelexpositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’. Vanaf 14 juni, de dag dat in 1918 de wet op de Zuiderzee werd gepubliceerd, is op beide locaties een expositie te vinden. In het museum staat de historische ontwikkeling van de Zuiderzee en de polder Arkemheen centraal, met aandacht voor de beurtvaart en de Zuiderzeewerken van de jaren ’60 (met foto’s, films en interactieve onderdelen). In het stoomgemaal, aan de grens van Gelderland, zijn veel buitenactiviteiten te vinden. De expositie op de eerste verdieping van het bezoekerscentrum gaat over het leven onder zeeniveau. Ook zijn hier restanten van het verdedigingsslot Hulkestein uit de 15e en 16e eeuw.

De dubbelexpositie heeft een uitgebreide randprogrammering. Openluchttheater RadioBaken verzorgt ’s zomers de voorstelling ‘Zout’ rondom het stoomgemaal. De najaarsbijeenkomst van Museum Nijkerk staat in het teken van de historie van de polder Arkemheen. Dr. Wim Hagoort is gastspreker, hij publiceert in mei 2018 zijn nieuwe boek over de geschiedenis van deze polder, een uitgebreide studie naar alle facetten van de historie. Groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs kunnen met een leuk programma de exposities bezoeken.

Bezoek de dubbelexpositie ‘Nijkerk en de Zuiderzee’ vanaf 14 juni t/m 29 december in Museum Nijkerk en in het Stoomgemaal Arkemheen.

Kijk voor openingstijden en voor het volledige en actuele programma op:
Museum Nijkerk, Venestraat 16, Nijkerk, www.museumnijkerk.nl
Stoomgemaal Arkemheen, Zeedijk 6, Nijkerk, www.stoomgemaal-arkemheen.nl

 

Relatie Nijkerk en de Zuiderzee
Nijkerk is een laaggelegen stad dichtbij de Zuiderzee. Al in de steentijd woonden hier de eerste mensen. Archeologen hebben voorwerpen van deze prehistorische nederzetting opgegraven in wat nu Zuidelijk Flevoland is, zoals potscherven, vuurstenen en een stenen bijl. De kustlijn lag toen een stuk noordelijker dan tegenwoordig. Door het stijgende water verdween deze nederzetting in de golven.

Vanaf de 9e eeuw kwamen er definitief mensen wonen in het gebied van Nijkerk-Arkemheen, in de nederzettingen Ark en Bokhorst. Ark lag, net als de prehistorische nederzetting, op veengrond dichtbij het merengebied (toen inmiddels met de naam Flevo). Bokhorst lag landinwaarts op hoger gelegen zandgrond. Het Flevo-merengebied veranderde langzamerhand in de Zuiderzee. Omdat de zeespiegel bleef stijgen en de bodem daalde door inklinking, werd ook de middeleeuwse nederzetting Ark door de zee opgeslokt.

In 1356 kreeg Nijkerk van hertog Reijnout III van Gelre dijkrecht, het recht én de plicht om de plaats te beschermen tegen de zee. Tot 1611 was de dijk van aarde (klei en zand). Daarna kwam er versteviging met houten palen. De paalworm zorgde in de 18e eeuw voor veel problemen, de wormen verzwakten grote delen van de Nederlandse dijken. Daarom werd de dijk vanaf 1751 van steen gemaakt. Desondanks brak de dijk regelmatig door tijdens stormen en hoog water, bijvoorbeeld in 1776, 1825 en (de laatste keer) in 1916. Na de afsluiting van de Zuiderzee in 1932 is de dreiging van overstromingen sterk verminderd.

De nabijheid van de Zuiderzee bracht ook belangrijke voordelen met zich mee. De Brede Beek, waaraan Nijkerk ontstond, werd in 1703 verbreed en verdiept tot de Arkergraft. Eeuwenlang was vervoer over water een belangrijke economische impuls. Het maakte naast de verbouw van tabak ook de handel er in mogelijk, en tot op vandaag de dag is er veel industrie gelegen aan de Arkervaart.

Gegevens

Begin:
14 juni 2018
Einde:
29 december 2018
Evenement Categorie:
Evenement Tags:

Overige informatie

Leuk voor kinderen
ja
Geschikt voor minder validen
ja
Vertaling naar Duits gewenst
ja

Locatie

Museum Nijkerk
Venestraat 16
Nijkerk, Gelderland 3861 BX Nederland
+ Google Maps
Telefoon:
033-2457005
Website:
www.museumnijkerk.nl

Deel deze pagina op social media: