Erfgoed Gelderland

Van abdij tot heerlijkheid

Door: mijnGelderland

De geschiedenis van landgoed Heerlijkheid Mariënwaerdt begint al in 1129 met de stichting van een Norbertijner abdij. De hoofdgebouwen van deze abdij stonden op de plaats waar nu het Huis Mariënwaerdt staat. De naam Mariënwaerdt betekent het eiland (waard) van Maria.

Huis Mariënwaerdt – Bron: mijnGelderland

Gevarenzone

De Abdij bevond zich midden in een gevarenzone, precies op de grens van vier provincies. Er werd veel gevochten en geplunderd en het klooster werd meerdere malen verwoest maar ook weer opgebouwd. Tot in 1567 de vernielingen en plunderingen door de bendes van Brederode hier definitief een einde aan maakten. Het landgoed stond daarna meer dan honderd jaar te koop.

Portret van Albrecht Otto Roeleman Frederik des HR Rijksgraaf van Bylandt –
Collectie: Geldersch Landschap & Kasteelen

Graaf van Bylandt

In 1744 kocht de A.O.R.F. Graaf van Bylandt het voormalige kloosterdomein Mariënweerd. Het landgoed vormde voor Van Bylandt een belangrijke bezitsuitbreiding. Het huidige landhuis werd gebouwd tussen 1734 en 1790. Onder het huis is het middeleeuwse refectorium van de oude abdij nog bewaard gebleven. Al meer dan 275 jaar is het door vererving een particulier bezit gebleven, nu alweer negen generaties in de familie baron Van Verschuer.

Enspijk pontveer – Bron: mijnGelderland

Aan de Linge

Grote delen van Enspijks grondgebied behoorden vroeger tot de abdij Mariënweerd. De abdij had er eeuwenlang ook een pontveer over de Linge. Enkele jaren geleden is het in oude luister hersteld door de Heerlijkheid Marienwaerdt.

Het landgoed timmert tegenwoordig flink aan de weg. De Landgoed- en Kerstfair zijn alom bekend en de heerlijke landgoedproducten worden in heel Nederland verkocht.

MijnGelderland

Dit verhaal is tot stand gekomen met hulp van MijnGelderland. MijnGelderland.nl is het startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed in onze provincie. De website vertelt de geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen.