Erfgoed Gelderland

Oranjes blijven incognito met naam Van Buren

Door: mijnGelderland

Op 26 februari 1986 wordt halverwege de Elfstedentocht bekend dat schaatser W.A. van Buren, die in de vroege ochtend met startkaart nummer 1 is vertrokken, niemand minder is dan de 18-jarige dienstplichtige marinier: prins Willem Alexander. Hij is niet de eerste die de onopvallende naam van zijn voorvaderen gebruikt om incognito te blijven. Koning Willem III laat zich graaf van Buren noemen. Koningin Wilhelmina gebruikt de titel gravin van Buren bij restaurant- en hotelreserveringen. Koningin Juliana tekent daarnaast ook brieven met de naam Loeki van Buren.

Verbonden met Oranjehuis

De grafelijke titel dateert van 1498, het jaar dat Buren wordt verheven tot graafschap en het geslacht Van Egmond als eerste deze titel mag voeren. Sinds het huwelijk van Anna van Egmond, gravin van Buren en Willem van Oranje is de titel verbonden met het Oranjehuis. Koning Willem Alexander en Koningin Máxima zijn nog altijd graaf en gravin van Buren.

Anna van Egmond, prinses van Oranje, gravin van Buren – PD

Museum Buren & Oranje

Museum Buren & Oranje bestaat sinds 1988 en is gevestigd in het eeuwenoude en monumentale raadhuis aan de Markt te Buren. Waarom dit museum? Hoewel de korenmolen ‘De Prins van Oranje’ heet en ‘n hotel / restaurant ‘De Prins’ genoemd wordt, was in Oranjestad Buren nauwelijks iets van zijn rijke geschiedenis te zien of te merken. Het Oranjemuseum voorziet in deze behoefte, want Buren heeft ‘oude papieren’ met ons vorstenhuis.

Verleden van Oranje

In het museum volg je de geschiedenis van Buren op de voet. In de hal bevinden zich jonge aanwinsten, zoals kinderkleertjes van prinses Wilhelmina, haar speelgoedwinkeltje en -boerderijtje, kinderschoentjes van Wilhelmina, Juliana en Beatrix. Van laatstgenoemde ook kunstzinnige voorwerpen, zoals tekeningen en haar langste zelf geschreven gedicht. Veel historische voorwerpen, informatieve presentaties en kasteel- of paleismaquettes maken dat het verleden gaat leven. Borstbeelden van alle Oranjes, wapenschilden van koning Willem I tot Prins Claus en autostandaards van koningin Emma tot prins Willem-Alexander roepen een vorstelijke sfeer op.

Trouwpak van Willem Alexander in het Museum Buren en Oranje – Foto: William Hoogteyling

148 familieleden

De mooie en permanente tekeningen-expo ‘600 Jaar Nassau en Oranje ten voeten uit’ laat 148 leden van de stadhouderlijke en koninklijke familie zien, getekend door Piet Kooman. Een portrettengalerij met zes eeuwen kostuumgeschiedenis!  Niet alleen de kopie van de inhuldigings-mantel, kleding van prinses Wilhelmina van Pruissen, maar ook ‘t officiers-tenue Koninklijke Marine waarin prins Willem-Alexander op is gehuwd, vindt u in dit boeiende museum.

MijnGelderland

Dit verhaal is tot stand gekomen met hulp van MijnGelderland. MijnGelderland.nl is het startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed in onze provincie. De website vertelt de geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen.