Erfgoed Gelderland

Museumpark Oriëntalis: Op reis door de wereld van drie Heilige Boeken

Door: mijnGelderland

Bij Museumpark Orientalis, vlakbij Nijmegen, ga je op ontdekkingsreis naar een avontuurlijke en kleurrijke wereld. Het park is een dertig hectare groot rijksmonument waar religie, cultuur en natuur samenkomen.

Shalom! Bezoek het Joodse dorp en bekijk een echte synagoge. Salaam Aleikum! Het Arabische dorp ligt aan een prachtig meer waar jij je echt even in een andere wereld waant. Drink een kop zoete thee met de bewoners, leer je naam schrijven in het Arabisch en ervaar het oude Midden-Oosten, gewoon in eigen land.

Xanne en Ise Pelt, de juniorvloggers van het Erfgoedfestival, gingen op onderzoek uit in Orientalis en maakten een animatie over de rol van Abraham in de drie wereldreligies waarmee je kennis kan maken in het museumpark.

STOPMOTION | Museumpark Oriëntalis

Romeinse verhaal van Millingen

Er is in Orientalis nog veel meer te ontdekken. Zo ligt er een bijzonder Romeins schip in het Museumpark.

Millingen lag in de Romeinse tijd net achter de Waal en de Rijn, in de luwte van de Limes, de noordgrens van het Romeinse rijk. Er liep een belangrijke verbindingsweg van Nijmegen naar het limesfort Carvium, waarvan de resten nog altijd op de bodem van de Bijland liggen.

Classis Germanica

Op de Rijn en Waal voeren vrachtboten (platbodems) en patrouilleschepen (liburna’s) van de Classis Germanica, de Romeinse Rijnvloot. Er zijn in Nederland al ongeveer vijftien Romeinse vrachtboten gevonden, maar nog nooit oorlogsschepen. Een groep vrijwilligers in Millingen besloot een patrouilleschip na te bouwen op basis van een wrak dat in Mainz gevonden was. In eerste instantie dachten scheepsarcheologen dat dit het wrak was van een liburna met veertien roeiers. Bij de bouw in Millingen bleek echter dat het schip er toch anders moet hebben uitgezien: een mooi staaltje experimentele archeologie. De liburna blijkt een militair transportschip te zijn geweest dat voornamelijk werd gezeild, met mogelijk wat hulp van acht roeiers voor- en achterin het schip. Er werd staand geroeid.

Elegant en wendbaar

In Millingen is uiteindelijk het eerste Romeinse zeilschip van Europa nagebouwd. Het schip is helemaal van eikenhout en weegt ruim vijf ton. Ondanks dat gewicht is het heel sierlijk, snel en wendbaar. In 2015 kreeg de Liburna een plek in Museumpark Orientalis.

De liburna van Millingen kreeg een plek in Museumpark Oriëntalis in 2015 © Wil Gipman

Museumpark Orientalis

Ga net als Xanne en Ise Pelt naar Orientalis en bezoek tijdens de Maand van de Geschiedenis de Liburna die van Oost naar West voer.

MijnGelderland

Dit verhaal is tot stand gekomen met hulp van MijnGelderland. MijnGelderland.nl is het startpunt voor iedereen die geïnteresseerd is in het erfgoed in onze provincie. De website vertelt de geschiedenis van Gelderland, in canons, routes, specials en losse verhalen.