Rob van Oijen

Mr. Weazley en Musea Zutphen

Het Erfgoedfestival nodigt vijf jonge Gelderse talenten uit om te verblijven op vijf uitzonderlijke erfgoedlocaties in Gelderland. De opdracht: laat je als kunstenaar inspireren door je verblijf en het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. Mr. Weazley vertrok naar de Hanzestad en bezocht Musea Zutphen.

Stedelijk Museum Zutphen en Museum Henriette Polak wonen sinds 2017 samen. De een vertelt je alles over de geschiedenis van de Hanzestad, de ander maakt je meer dan enthousiast voor Nederlandse modern-klassieke schilder- en beeldhouwkunst. De passie voor geschiedenis, cultuurhistorie, beeldende kunst en actualiteit vormt de perfecte basis voor dit liefdevolle huwelijk.

Hun verblijf: het prachtige stadspaleis Hof van Heeckeren. Ooit drie afzonderlijke woonhuizen, maar in de zeventiende eeuw omgebouwd tot één groot adellijk stadshuis. Baron Walraven van Heeckeren zorgde in 1697 voor de kers op de taart met de sierlijke Schelpenkoepel. Gedecoreerd met fraaie schelpen, koralen, mineralen en stenen uit Indië en Amerika. Meegenomen door zeelui van de VOC en WIC.

Musea Zutphen

Mr. Weazley

Reggae, afrobeat en hiphop. De Drie-eenheid voor een stevige dosis energie. De achtkoppige band rond Benjamin Thode heeft al ruimschoots bewezen dat ze het publiek omver kunnen blazen. In pre-coronatijd traden ze op tijdens Zwarte Cross, Oerol, Lowlands… En dan in 2020 eindelijk de kroon op hun werk: Erfgoedfestival.

Benjamin startte als mc in clubs. Later werd hij een van de zangers van Leeways – een reggae- en funkcollectief – en won hij de Grote Prijs van Nederland 2014. Vier jaar daarna werden de rock-’n-roll- en punkelementen ingeruild voor hiphop. Met een kleine wisseling in de bezetting en een naamswijziging was Leeways/Mr. Weazley gereïncarneerd.

Mr. Weazley