Rob van Oijen

Jahlynn Kalkman en de Valkhofkapel

Het Erfgoedfestival nodigt vijf jonge Gelderse talenten uit om te verblijven op vijf uitzonderlijke erfgoedlocaties in Gelderland. De opdracht: laat je als kunstenaar inspireren door je verblijf en het thema van de Maand van de Geschiedenis: Oost/West. Jahlynn Kalkman mocht binnentreden in de Valkhofkapel in Nijmegen.

Gebouwd in de vroege middeleeuwen, maar eigenlijk is de kapel nog ouder. Althans, een deel van het materiaal dan. Denk aan dakpannen en bakstenen van het tiende Romeinse legioen. Recycling avant la lettre dus. En niet het werk van beunhazen: de kapel staat nog steeds fier overeind voor huwelijken, exposities, concerten en begrafenissen.

Voor wie het wil geloven: mogelijk dat de kapel gebouwd is door de zoon van de byzantijnse prinses Theophanu (960-991). Als eerbetoon aan zijn moeder. Het bouwwerk wist overigens – als enige op de Valkhofheuvel – al die eeuwen te overleven dankzij het misverstand dat het om een pre-Romeins bouwwerk ging. Een legende die tot de twintigste eeuw door talloze geschiedschrijvers werd gevoed.

De Valkhofkapel in Nijmegen

Jahlynn Kalkman

De toekomst is uitgestippeld. Jahlynn wil zingen, opnemen, produceren. De blik gericht op een eigen label. Plus een carrière als zangcoach. En hoewel ze nog op de Popacademie zit, is ze al meer dan aardig onderweg. Onlangs tekende de Nijmeegse met haar groep Sterrenstof bij muzieklabel Cloud 9 Music.

Eerder maakte ze indruk tijdens de laatste editie van Idols in 2017. Bepaald niet haar eerste optreden voor een groot publiek: op elfjarige leeftijd besteeg Jahlynn al het podium voor Kinderen voor Kinderen. In de Valkhofkapel schittert deze stijgende ster solo. 

Jahlynn Kalkman