Rob van Oijen

Ischa den Blanken in CODA

Het Erfgoedfestival nodigt vijf jonge Gelderse talenten uit om te verblijven op vijf uitzonderlijke erfgoedlocaties in Gelderland. De opdracht: laat je als kunstenaar inspireren door je verblijf en het thema Oost/West van de Maand van de Geschiedenis. Ischa den Blanken stapte binnen bij CODA in Apeldoorn.

Een leven lang leren. Voor zelfontplooiing kun je als Apeldoorner niet om hét cultuurhuis van de stad heen. Gewapend met een bibliotheek, archief en museum gaat het onwetendheid, ongeletterdheid en onderontwikkeling te lijf. In de ‘huiskamer’ van CODA komt iedere stadsbewoner tot bloei.

Cultuur Onder Dak Apeldoorn. En niet zomaar een dak. Architect Herman Hertzberger ontwierp een ‘exhibitionistisch’ gebouw: een aquarium waarin je van buitenaf kan zien wat er binnenin gebeurt. Met daarbovenop als contrast een dichte zwarte doos met de archieven en het depot.

CODA © Gerhard Witteveen

Ischa den Blanken

Hij heeft veel verschillende liefdes. Nee, dat lezen we niet in de roddelbladen. Dat weten we uit primaire bron. Ischa is theatermaker, docent, schrijver, dichter, acteur en muzikant. O, en voor ons laat hij zijn talent voor spoken word horen. Maar wat Ischa ook allemaal uitspookt: de taal blijft hij altijd trouw.

Op het moment volgt hij een master filosofie in Nijmegen. Blijkbaar is er daarnaast ook nog tijd voor prijzen winnen: zijn hoorspel Danny | Jenny leverde Ischa de NTR Podcastprijs op. En terecht. Deze schimmige zedenschets over een avondje stappen galmt lang na in je hoofd.

Ischa den Blanken